Így tudhatod meg könnyen, hogy megszűnt-e a koronavírus elleni védelmed

Egyre több patikában és gyógyászati segédeszköz üzletben érhető már el két új, lakossági használatra engedélyezett antigén és antitest teszt. Antigén teszt korábban nem volt lakossági forgalomban, ezért ennek járványügyi szerepe különösen jelentős. Az antitest teszt pedig az első önmintavételes szemi-kvantitatív eszköz, amellyel oltás után mérhető az IgG antitest mennyiségünk is, nem csak a pozitivitás/negativitás.

Új, magas pontosságú otthon használatos Covid-19 gyorstesztek

A svájci LOMINA, otthoni használatra is engedélyezett antitest tesztjét a napokban regisztrálták az EU-ban szemi-kvantitatív eszközként. Eredetileg ez volt az első, EU-s regisztrációval rendelkező önmintavételes antitest teszt a kontinensen. A szeptember elején-közepén a patikákba érkező gyorsteszt az otthon használható eszközök közül egyedüliként az oltások után termelődő antitestek mennyiségéről laboratóriumi háttér nélkül, klinikai vizsgálattal alátámasztva nagyságrendileg mennyiségi indikációt is ad az IgG tesztcsík tesztkazettán történő megjelenésének az ideje alapján.

Miért hasznos ez? Mert többszöri méréssel akár az is látható lesz, hogy növekvő vagy épp csökkenő az antitest termelődésünk, vagy esetleg már meg is szűnt a védelmünk, és ismételt oltásra lehet szükségünk. Egy közelmúltbeli, 1400 főn végzett cseh klinikai tanulmány szerint ez a teszt a használati utasításában található szenzitivitási és specificitási értéket is meghaladóan 100%-os pontossággal mutatta ki az IgG antitestek termelődését az Ostravai Állami Egészségügyi Intézet vizsgálata szerint (a teszt hivatalos értékei 95,49 specificitás és 94,08%. szenzitivitás).

Jelen teszt a vírus „S" proteinjét mutatja ki, és alkalmas az eddig ismert összes vírusvariáció által termelt antitest detektálására. A csehországi kutatás és a gyártó további kipróbálásainak tapasztalatai alapján a teszt az összes hazánkban elérhető oltás után eredményes az antitestek kimutatásában. Fontos azonban az eszköz pontos használata, főképp a megfelelő mennyiségű (2-3 csepp) vérminta biztosítása.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2