Egészség

Ezek a világ legveszélyesebb műtétei – A túlélési esély minimális

Bár nincs olyan műtét, ami ne rejtene magában kockázatot, egyes beavatkozások sokkal, de sokkal veszélyesebbek, különösen, ha nincsenek előre eltervezve. Hat sürgősségi ellátás létezik, aminek a halálozási aránya és a halált okozó szövődmények kialakulásának aránya nem kevesebb, mint 80 százalék.

Műtéti beavatkozás

Egy műtét mindig ijesztő és megrázó élmény, függetlenül attól, hogy mekkora az eljárás. Sosem lehet tudni, mi fog történni a műtét közben, vagy a gyógyulás során. Ha ez nem lenne elég, rendszeresen alakulnak ki szövődmények is, mint a fertőzés, vérrögök, allergiás reakciók, legrosszabb esetben tüdőembólia. Az eljárástól függően hetekig, akár hónapokig is eltarthat, míg visszatér a szervezet a normális állapotába. Bár minden műtét rejt magában kockázatot, azok a beavatkozások, amikre sürgősségi ellátásban kerül sok extrém veszélyesek. A JAMA Surgery által közzétett 2016-os tanulmány szerint 6 olyan sürgősségi ellátás létezik, amely az összes halálozás és szövődmény 80 %-át teszi ki. Ilyen például a vastagbél részleges eltávolítása, a vakbél eltávolítása, vagy a fekélyműtét. Csak, hogy számszerűsítsük: évente körülbelül 3 millió beteget műtenek sürgősségi ellátásban. Számos más típusú műtét is létezik, amelyek nem sürgősségi jellegűek, de szövődményeik miatt továbbra is meglehetősen veszélyesek, beleértve a gyomor bypasst, a gerincműtétet és a koszorúér-revaszkularizációt.

műtét orvosok műtő egészség betegség halálos veszély

Kíváncsi vagy a 6 legveszélyesebb műtétre? Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Angela Levin királyi szakértő szerint Meghan Markle folyamatosan gyengíti Harry herceget, akinek rendre parancsokat is osztogat, amiket Károly fiatalabbik fia teljesít is.
Sztárok
Követői nem győzik dicsérni a gyönyörű műsorvezetőt, aki a napokban több fürdőruhában készült képet is megosztott magáról rajongói legnagyobb örömére.
Sztárok
2016-ban az egész világot sokkolta, amikor kiderült, hogy a tehetséges Anton Yelchin elhunyt, ám halálának körülményei még annál is borzalmasabbak és érthetetlenek, mint maga a tragédia ténye.