Vega-életmód - divat vagy tényleg egészséges?

Az elmúlt években már egyre több sztárról hallhattuk, hogy áttértek a vegetáriánus étrendre. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon tényleg egészséges? Vagy ez is csak egy divathóbort, amely meghódította Hollywoodot és azt követően a világot is?

 

Mi is az a vegetarianizmus?
A vegetarianizmus nem mást jelent, mint egy táplálkozási gyakorlatot, amelyben mindenféle állatok húsát, valamint állati alapanyagot mellőzünk az étrendünkből. Ez persze nem csak egy táplálkozási gyakorlat, hanem inkább egy világnézet, ahol az elsődleges cél az, hogy minél kevesebb szenvedést okozzunk az állatoknak.

Léteznek olyanok is, akik pusztán az egészségügyi szempontokat tartják szem előtt, és ezért választják a vegetáriánus étrendet. De szép számmal akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem is szeretik a húsból készült ételeket.
 

Vajon egészséges a vega-életmód?
VEGETA~1_0.GIFSok kritika érte már a vegetarianizmust. Az egészséges étrendre évek óta próbálják már a dietetikusok felhívni a figyelmet. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mesterséges tápanyagok és a gyors éttermi kaják fogyasztása számos problémához vezethet. A cukorbetegségtől egészen az elhízásig számos megbetegedés okozója lehet.

Sokan úgy vélik, hogy a vegetarianizmus egészséges, hiszen gyümölcsök és a zöldségek kerülnek túlsúlyba az étrendbe. De vajon a hús mellőzése nem jelenti azt, hogy más, fontos tápanyagok nem jutnak be a szervezetünkbe?

A vegetáriánus életmódnak több fajtáját különböztethetjük meg, van ahol nemcsak a húst kell mellőznünk, hanem minden olyan terméket, amely állati eredetű.

A tej, a tejtermékek, illetve a tojás, számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amely az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Az olyan étrend, amely minden állati származékot nélkülöz, az bizony számos hiánybetegséghez vezethet.

Azoknak, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a vegetarianizmussal, érdemes felkeresni egy dietetikust, aki tanácsos adhat, és segíthet kialakítani egy helyes étrendet. 

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!