Egészség

Hogyan mentsük meg a kapcsolatunkat a változókorban? Ezt a 3 dolgot minden férfinak tudnia kell a menopauzáról

Hazánkban több százezer nő van abban az életkorban, hogy szenvedhet a változókor tüneteitől – ezek gyakran hirtelen lépnek fel és drasztikusnak tűnnek. A bonyolult hormonális változással járó időszak sok kellemetlen vagy akár életminőséget rontó tüneteinek okát azonban sokszor nem ismerik fel. Pedig ezek a párkapcsolat minőségére is rányomhatják a bélyegüket és akár súlyos kapcsolati gondokat is okozhatnak.

Segítség, mi történik a párommal?

A menopauza Magyarországon átlagosan 51 éves korban következik be, definíció szerint 1 éves vérzéskimaradást követően. A petefészkek működésének csökkenése a nők nagy részénél ösztrogénszint csökkenéssel és a folliculus stimuláló hormon (FSH) szintjének emelkedésével jár, a kellemetlen tünetekért az előbbi tehető felelőssé. A tünetek jelentkezése a menopauzát akár évekkel is megelőzheti (átlagosan 4 évvel), ezt az időszakot nevezzük perimenopauzának, mely évekig változatos tünetekkel jár. Ebben az időszakban számos folyamat zajlik a szervezetben, melyek befolyásolhatják az érintett nők életminőségét. A rendszertelenné váló menstruációs ciklusok mellé hőhullámok, idegesség, alvászavar, depresszió, vizelettartási panaszok és hüvelyszárazság társulhat, emellett lassul az anyagcsere. Ha a viselkedés változásait „drámázásként, hisztiként" azonosítjuk, akkor nagyon megnehezíthetjük a párkapcsolatunkat és garantáltan nem a megfelelő megoldást választjuk.

Hüvelyszárazság Az ösztrogénszint csökkenése hat bizonyos szövetek funkciójára is, ez állhat a hüvelyszárazság hátterében is, mely nehézséget okozhat a szexuális együttlét során. „Ne piszkáljuk a párunkat, ha azt érezzük, jócskán visszavett az ifjonti hévből! Jó eséllyel épp nőisége elvesztéseként éli meg ezt az időszakot, gyászolja" – mondja el Dr. Balogh Beatrix, az RMC Clinics szülész-nőgyógyásza. A hüvely falának szövete ebben az időszakban vékonyabbá és sérülékenyebbé válik. Ez irritációval, égő-viszkető érzéssel, csökkent szexuális vággyal és gyakoribb húgyúti fertőzésekkel járhat, a tüneteket súlyosbítja a stressz és a depresszió. A fájdalmas közösülés egyértelműen rontja az életminőséget. „Fontos tudni, hogy a tüneteket okozhatja fertőzés, a flóra egyensúlyának felbomlása is, így a vizsgálat mindenképpen javasolt" – teszi hozzá Dr. Balogh Beatrix. Gyakran szükséges lehet a partner bátorítása ahhoz, hogy ezekkel a jelekkel nőgyógyász szakorvoshoz forduljunk, aki különböző kezeléseket és azok kombinációját is javasolhatja.
Kattints a további képekért!

Szakértők szerint idén jóval intenzívebb lesz Magyarországon az RSV, azaz az óriássejtes légúti vírus terjedése.

Leadfotó: Unsplash/JD Mason

Oldalak

Egészség
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.
Fashion&Beauty
Ez az őszi trend minden stílushoz tökéletes kiegészítőt nyújt.