A mindennapos uborkafogyasztás egyik kevéssé ismert, de valós veszélye a növény természetes vegyületeiben rejlik. Az uborka ugyanis kis mennyiségben szolanint és cucurbitacint tartalmazhat, különösen, ha túlérik vagy nem megfelelő körülmények között termesztik. A szolanin egy természetes védekező mechanizmus része a növényeknél, amely kis koncentrációban ártalmatlan, de rendszeres, nagyobb mennyiségű bevitel esetén emésztőrendszeri panaszokat, például hányingert, hasi fájdalmat, puffadást vagy hasmenést idézhet elő. A cucurbitacin pedig egy keserű ízű vegyület, amely a növények kártevők elleni védelmére szolgál, de az emberi szervezetben toxikus reakciókat válthat ki, így például hányást, hasmenést, és súlyos esetben gyulladásos folyamatokat is elindíthat.
Fotó: Pinterest
A mindennapos uborkafogyasztás egyik kevéssé ismert, de valós veszélye a növény természetes vegyületeiben rejlik. Az uborka ugyanis kis mennyiségben szolanint és cucurbitacint tartalmazhat, különösen, ha túlérik vagy nem megfelelő körülmények között termesztik. A szolanin egy természetes védekező mechanizmus része a növényeknél, amely kis koncentrációban ártalmatlan, de rendszeres, nagyobb mennyiségű bevitel esetén emésztőrendszeri panaszokat, például hányingert, hasi fájdalmat, puffadást vagy hasmenést idézhet elő. A cucurbitacin pedig egy keserű ízű vegyület, amely a növények kártevők elleni védelmére szolgál, de az emberi szervezetben toxikus reakciókat válthat ki, így például hányást, hasmenést, és súlyos esetben gyulladásos folyamatokat is elindíthat.