Térdfájdalmak gyötörnek? Így enyhíthetsz egyszerűen a kellemetlenségen

A térdfájdalom sokakat érint, főleg 40 éves kor felett, de az alatt sem ritka. A fájdalommal és járásnehezítettséggel járó problémát a térdízületet enyhe vagy középsúlyos gyulladása okozhatja.

Mikor gyanakodjunk?

Sportolás vagy egy nagyobb séta megtétele után érezhetjük, hogy térdeink kissé fájnak, de ez némi pihentetéssel hamar elmúlik. Viszont ha az alábbi tüneteket1 észleled hosszútávon, akkor talán többre van szükség, mint egy kis pihentetésre:

  • reggeli ízületi merevség, indítási fájdalom
  • az ízület nyomásérzékenysége
  • az ízület mérsékelt fájdalma
  • ízületi deformitás
  • az ízület mozgásterjedelmének beszűkülése

Ezek a tünetek elég kellemetlenek lehetnek, így nagyban ronthatnak az életminőségen is azáltal, hogy a mindennapi, addig minden gond nélkül elvégzett tevékenységeket is megnehezítheti.

Mi okozhatja?

A hangzatos nevű artritisz, annak a még hangzatosabb nevű típusa, az oszteoartritisz lehet a ludas. Az artritisz önmagában az ízület gyulladását jelenti, ám utóbb említett típusa ennél összetettebb problémát takar, ami összetettségének ellenére a leggyakrabban előforduló gond. Az oszteoartritisz porckopásos fájdalmat jelent, amikor a porc egyszerűen lekopik az ízületről. A porc feladata megakadályozni, hogy a csontok egymáshoz súrlódjanak mozgás közben, így ha ez nincs, akkor bizony a csontok egymáshoz való dörzsölődése erős fájdalommal járhat.2

Kialakulásában szerepet játszhat a rendszeres megerőltetés, egy (baleseti) sérülés, vagy az elhízás. Úgynevezett munkaköri ártalom is lehet a háttérben, vagy valamilyen anyagcsere betegség. Sőt az is előfordul - és ez a leggyakoribb - hogy orvosilag nem is lehet igazolni a kiváltó okot.3

Lehet kezelni

Az esetek többségében sajnos ezt a problémát nem lehet teljesen megszüntetni, cserébe viszont jól lehet kezelni. Az egyik erre hivatott anyag nem más, mint a glükózamin, ami igazoltan segít az oszteoartritisz tünetein. A glükózamin természetesen előfordul a porcokban, és ezt a szervezet elő is állítja, ám ahogy idősödünk, mennyisége úgy csökken.4 Viszont kristályos szulfát formájában igen hatásos a gyulladás csökkentésében, hiszen elősegíti a porcképződést. Természetessége ellenére azonban nem lehet természetes úton, például étkezés során bevinni, így egyéb készítmények alkalmazása ajánlott.

Enyhítsd a fájdalmat egyszerűen! (x)

Ne engedd, hogy térdre kényszerítsen a fájdalom! Porckopás? Térdartrózis? A Dona kúraszerű alkalmazása csökkenti a térdízületi porckopás okozta tüneteket. A kúra javasolt időtartama: 3 hónap.

Források:
1https://ogk.hu/intezetunkrol/sajto/sajtokozlemenyek/2016/hirek/20161130-...
2https://medicoverkorhaz.hu/blog/a-terdizuleti-gyulladas-tipusai/
3https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/arthrozis_porckopas/191
4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26881468

Lead fotó, fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!