Tegyük rendbe: Mire jó a protein?

A fehérje az izmokat építő aminosavakból áll. A nap során különböző időpontokban fogyasztva (reggel, étkezések között, edzés előtt, edzés után, lefekvés előtt stb.) tápanyagot adhatsz velük az izmaidnak, hogy regenerálódjanak, erősödjenek és látványosabbak legyenek, mint valaha. Szóval melyik proteinforrás a legjobb? Szakértőnk, Fodor Imre edző elárulja, mire figyelj!

A Biológiai érték (BV) azon élelmiszerből felszívódott fehérje mennyiségének a mérőszáma, amely a szervezetet felépítő fehérjékbe beépül. Ez az érték mutatja meg, hogy a felbomlott fehérje milyen mértékben használható fel a szervezetet felépítő sejtek fehérjeszintézisében.

Szójafehérje (74)

Kiváló fehérjeforrás vegetáriánusok részére is. A BV értéke megmutatja, hogy a lassú felszívódása ellenére viszonylag jól használja fel a szervezet. A lassú felszívódású fehérjék az étkezések között illetve lefekvés előtt fejtik ki hatásukat. Magas a BCAA (elágazó láncú aminosavak), a glutamin és arginintartalma, ezáltal népszerű a sportrajongók és diétázók körében is. Mivel nem csupán az izomtömeg növekedését és a regenerálódást segíti elő, de növeli az anyagcserét és a zsírégetést is. Női és férfi sportolókkal készült kutatások is igazolták, hogy a szója segítheti az izomtömeg növelését és a teljesítmény fokozását, miközben a test zsírtartalma csökken.

Kazein fehérje (77)

Lassú felszívódású fehérje, tehát akkor ideális elfogyasztani, amikor hosszabb ideig szeretnénk megtartani a fehérje felszívódását: étkezések között illetve lefekvés előtt. A természetes körülmények között kis mennyiségben túróban, illetve általánosan fehérjeporokban megtalálható kazein különösen gazdag az immunrendszert erősítő és antikatabolikus aminosavban, a glutaminban. Magas, 20,5%-os a glutamintartalma, amely magasabb a tejsavó, a szója és a tojásfehérje értékeinél is. Bár a kazein kiváló fehérjeforrás, tartalmaz némi laktózt is (tejcukor), így laktózérzékenyek számára nem a legjobb választás. Akik a tejfehérjékre allergiásak, szintén óvakodjanak a kazeintartalmú termékektől.

Marhafehérje (70-80)

Mint a kazein, a marha fehérje is lassú felszívódású, de ezt nem ideális edzés után vagy reggel elfogyasztani, amikor gyors felszívódású fehérjére van a szervezetnek szüksége. A marhafehérje laktózt nem tartalmaz, ezáltal a puffadás elkerülhető. A marhahús fehérje a belek helyett a gyomorban emésztődik.

Melyik a legjobb? Klikk tovább!

Oldalak

  • 1
  • 2