Teljesen kiszárítják a testet! Ez a 7 kór rejlik az állandó szomjúságérzet mögött

Ha állandó a szomjúságérzet, akkor egyáltalán nem normális. 7 betegség is állhat a háttérében; lássuk, melyek ezek!

Cukorbetegség

A cukorbetegség könnyen dehidratációt okozhat, főleg akkor, ha a páciens még nem tudja, hogy ettől a kórtól szenved. Amikor a vércukorszint megemelkedik, a test arra sarkallja a veséket, hogy még több vizeletet termeljen, mert csak így tud megküzdeni a szervezetben lévő rengeteg glükózzal. Ha pedig sokszor megyünk a mosdóba, akkor a szomjúságérzetünk is egyre erősebb lesz. Aki a szomjúság és a fokozott vizelési inger mellett fogyást, fáradtságot vagy irritációt tapasztal, az sürgősen keresse fel a háziorvosát, ahol a vérből kimutathatják, diabéteszes vagy nem.

Centrális diabétesz inszipidusz

Bár a centrális diabétesz inszipidusz nem kapcsolható ahhoz a cukorbetegséghez, amit mi ismerünk, vannak közös tüneteik, mint például a dehidratáció és a gyakori vizelés. Ez a betegség felborítja a testben a hormonegyensúlyt, vagyis csökkenti az antidiuretikus hormon termelődését, ami a szervezet víztartalmának egyik szabályozója. A betegség legszembetűnőbb tünete, hogy a páciens rengeteg folyadékot fogyaszt, akár napi 4-40 litert is, hogy csillapítsa a szomjúságát. Ha nem tudja pótolni a hiányzó folyadékot, akkor kiszáradhat, megemelkedhet a vérnyomása és összeomolhat a keringése.

Menstruáció

A menzesz idején sok nő érezheti úgy, hogy legszívesebben állandóan inna, ami teljesen normális. Ilyenkor az ösztrogén és a progeszteron szintje is hatással van a folyadékháztartásra, ráadásul extrém mennyiségű vért is veszít a test, így nem csoda, ha a szomjúságérzet szinte kínzóvá válik. Menstruáció esetén mindig gondoskodjunk arról, hogy pótoljuk a folyadékot, segítve a szervezet hatékonyabb működését.

Fotó: telegraph.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!