Tartós, dobozos, egészséges - De mi is van a tejes dobozban?

A tehéntej nagyüzemi kezelését és feldolgozását tévhitek és hiedelmek lengik körül. Lehet a tartós tej tiszta, egészséges, értékes tápanyagokban gazdag? Bíró András szakértő eloszlatja a téveszméket és elmagyarázza, hogy miért is nem kell félni a nagyipari tejtől.

Az elmúlt évek közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy a magyar lakosság mintegy fele keveset tud a tej feldolgozásának mikéntjéről, annak előnyeiről és téves elképzelések alakultak ki a tej feldolgozásával és a tartós tej összetételével kapcsolatban. Az emberek leginkább az UHT (ultra magas hőmérsékleten kezelt) tejjel szemben bizalmatlanok: a magyar lakosság kicsit több mint fele úgy véli, hogy az UHT tej tartósítószertől lesz sokáig eltartható és vízzel hígítják. Ennek ellenére az eladási adatok azt mutatják, hogy hazánkban az UHT tejek fogynak a legnagyobb mennyiségben, épp a hosszú eltarthatósági idő miatt.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A Bonafarm Csoport Tej Mestere, Bíró András szeretné megnyugtatni a fogyasztókat a felől, hogy az UHT tej fogyasztásakor nincs mitől tartaniuk: egészséges, tápanyagban gazdag, adalékanyagoktól mentes és nem hígított tejet fogyaszt az, aki tartós tejet választ. Nem is lehet ez másként, hiszen a „tej” néven forgalomba hozott élelmiszer kizárólag tejet tartalmazhat, anélkül, hogy ahhoz bármit hozzáadnának. Ennek megfelelően sem vízzel, sem tejporral, semmilyen „E” betűs adalékanyaggal, sem tartósítószerrel nem egészítheti ki egyik feldolgozó üzem sem.

A frissen fejt tej…

A frissen fejt tehéntej olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek a levegővel érintkezve azonnal szaporodásnak indulnak. Ezért a nyers tejet fejés után azonnali forralást követően is rövid idő alatt el kell fogyasztani, de hűtőszekrényben (+4 °C alatt) és csupán két napig tárolható- hívja fel a lakosság figyelmét a Tej Mester. A friss tej kicsit más, zsírosabb és markánsabb ízű, mint a hőkezeléssel tartósított tej, de összetételében (fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalmukban) gyakorlatilag nincs különbség.

… és a frissen tartott tej

A tehenészetekből származó, frissen fejt tej a feldolgozó üzemekben történő kezelésnek köszönhetően lesz hosszú ideig eltartható. Lássuk, hogyan?
A tej tartósítása nem tartósítószer segítségével, hanem pasztörizálás, illetve ultra magas hőmérsékleten történő kezelés útján történik.

A feldolgozó üzemekben a nyers tejet először 55 C°-ra melegítik és az úgynevezett nagy fordulatszámú fölöző centrifugában a centrifugális erő hatására szétválik tejszínre és zsírmentes tejre. Egy speciális berendezéssel annyi zsírt adagolnak vissza a zsírmentes tejbe, amennyi az adott zsírtartalomhoz szükséges. Ennek a folyamatnak a része a homogenizálás, amelynek során zsírgolyócskákat magas nyomáson egy szűk résen átpréselik, aminek hatására nagyon kicsi részekre aprózódnak fel.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!