Egészség

Ritka szívprobléma kialakulásának esélyét növeli a legnépszerűbb vakcinatípus

Az mRNS-vakcinák után megnövekszik a szívizomgyulladás kialakulásának esélye - állítják amerikai kutatók.

Növeli a szívizomgyulladás esélyét?

Amerikai kutatók szerint az mRNS-vakcinák fokozhatják a szívizomgyulladás kialakulásának esélyét, ugyanakkor a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy mindezt érdemes összevetni azzal a hatással, melyet az oltóanyagok a koronavírus elleni védelem területén fejtenek ki. A kutatók az Egyesült Államok ún. mellékhatás-bejelentő rendeszerében, a VAERS-ben előforduló, szívizomgyulladással összefüggésbe hozható eseteket elemezték, és - miként azt erről szóló tanulmányukban részletesen is kifejtették -, azt észlelték, hogy az mRNS-alapú koronavírus elleni vakcinák beadását követően megnövekedett a szívizomgyulladás kialakulásának esélye, főként a serdülőkorba lépett fiúknál és a fiatal férfiaknál.

A nem oltással összefüggő szívizomgyulladás eseteivel összevetve a mellékhatás-bejelentő rendszerben regisztrált szívizomgyulladásról szóló jelentések az mRNS-alapú COVID-19 vakcinációt követően demográfiai jellemzőikben hasonlónak, míg akut klinikai lefolyásukban különbözőnek bizonyultak. A 12 és 29 év között, valamint a 30 éven felüli pácienseknél a szívizomgyulladás kialakulásának gyakorisága hasonló volt beoltottak és az átlagos populáció esetében - valószínűleg a betegség ezért is került relatíve későn a ritka mellékhatások közé.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége a cikknek!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!