Szerinted a párizsi felvágott? – ezek a legnépszerűbb hazai felvágottak
Az a húskészítmény, ami a csemegepultban található és szeletelt, vagy szeletelhető, nem biztos, hogy felvágott. De nem csak a megnevezések, hanem az összetevők terén is rengeteg tévhit él.
A felvágottak
Azt gondolod, hogy ami a csemegepultban található, húsból készült és szeletelt, az mindenképp felvágott? Igazad van, részben. De mi is az a felvágott? A felvágott elnevezés már önmagában garanciát jelöl. Szabályozva van ugyanis, hogy minimum mennyi fehérjét (12%), illetve, maximum mennyi vizet (70%), zsírt (35%) és nátrium-kloridot (2,2 %) tartalmazhat. Ha egy termék valamelyik kritériumnak nem felel meg, akkor bizony nem viselheti a felvágott nevet. Ha a csomagoláson azt olvasod, hogy „szelet”, akkor az azért van, mert hiába tűnik felvágottnak, nem nevezhetik annak, mivel valamelyik követelménynek nem felelt meg. A felvágottak hústartalma legalább 50%, emellett persze lehetnek füstöletlenek, füstöltek vagy füst ízesítésűek is.
A párizsit nagyon sokan a felvágottak közé sorolják könnyű szeletelhetősége miatt. Ezt tévesen teszik, hiszen a párizsiban nincsenek húsmozaikok, így nem nevezhetjük felvágottnak. A párizsi egy teljesen különálló termékkategória a húskészítmények között. Nézz a címke mögé! A felvágottak részét képezhetik a kiegyensúlyozott étrendnek, de keresd köztük azokat, amelyeknek legalább 70% a hústartalmuk, alacsony a sótartalmuk és kevés adalékanyagot tartalmaznak. Mindenképp böngészd végig a címkéket, mielőtt döntenél! Nézd meg a hústartalmon kívül a zsír- és a só mennyiségét is, de bátran válogass az ízek között!
Fotó: KOMETA Tudatos húsevő hírlevél
Kattints tárolási, fogyasztási tippekért és a legnépszerűbb hazai felvágottakért!