Ezt árulja el az egészségedről a széklet színe, állaga - Még a fogyókúrát is befolyásolhatja

A székletürítési szokásaink nem tartoznak a legtrendibb társalgási témák közé, mégis beszélnünk kell róla - fontos információkat lehet belőle leszűrni, és a fogyókúrát is befolyásolhatja. Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász cikkét olvashatjátok.

Miért fontos?

Az obezitológiai (túlsúlygyógyászattal foglalkozó) orvosi rendelőben nagyon fontos a székelési szokások feltérképezése, hiszen a fogyókúra sikeréhez, és az egészséges életstílus hosszú távú átalakításához is nélkülözhetetlen az eltérések rendezése. Nem véletlen, hogy sok esetben a táplálkozási- és mozgásnaplót székletnapló vezetésével is ki kell egészíteni. Így fény derülhet olyan problémákra, mint a székrekedés, aranyeresség, irritábilis bél szindróma, hasmenés, vagy egyéb székletváltozás pl. fogyókúrás diéta miatt.

Kis széklet-tan

Az emberek többsége nem is gondolná, hogy a széklete milyen sok mindent elárul az életmódjáról, táplálkozási szokásairól, betegségeiről. Érdemes tehát minden kisebb-nagyobb széklet-kupacot alaposan megnézni, mielőtt lehúzzuk a WC-n. Kevesen tudják, hogy a széklet többféle alkotórészből áll, legnagyobb arányban (3/4 részben) vizet tartalmaz. Átlagos étkezés mellett a széklet szilárd alkotórészének kb. egyharmada megemésztetlen rostokból áll. Minél több zöldséget, gyümölcsöt eszik valaki, annál nagyobb a napi ürített székletmennyiség, ami az átlagos 10-20 dkg-os székletadag helyett akár 40-50 dkg-os székletkupacot jelenthet.

Egyharmad a lecserélt bélbaktériumokból áll, míg a harmadik harmadban eltávolításra ítélt salakanyagokat (pl. epesavakhoz kötött kemikália, vagy gyógyszer maradványok) találhatunk. A széklet természetes színe sárgásbarnától sötétebb barnáig többféle árnyalat lehet. Bizonyos színárnyalatok esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyen például a szurokfekete, kenőcsös széklet, ami emésztett vér jelenlétére utalhat, de gondoljuk át, nem szedünk-e vaspótló tablettát, orvosi szenet, illetve nem fogyasztottunk-e nagyobb adag vörösbort, vagy véres hurkát, céklát. Friss piros vér a székletben vagy székleten szintén orvosi vizsgálatot igényel. A zsírfényű fehéres-sárgás széklet epeürülési zavarra utalhat, a nagy mennyiségű, bűzös, zsírcseppeket tartalmazó széklet pedig hasnyálmirigy betegségre jele lehet.

A széklet állagának egységesítésére szolgál az ún. Bristol- székletskála, ami alapján 7 különböző típusba sorolhatjuk a székletünket. A Bristol-típusok alapján kiderül, hogy milyen gyorsan halad át a bélrendszerünkön az elfogyasztott táplálék. Az 1., székszorulásos típusnál ez az időtartam akár 100 óra is lehet, míg a 7., erősen hasmenéses típusnál akár 10 óránál kevesebb is lehet. Az egészséges emésztésre jellemző elérendő típus a Bristol 3., vagy 4. típusba tartozó széklet.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: imgarcade.com

Oldalak