Egészség

Ne vállald be! Ebben az életkorban tilos súlyzós edzést végezni

A súlyzós edzés nagyon jó hatással van a testünkre, szépen építi az izmot, de nem mindegy, milyen életkorban kezdjük, illetve ha elkezdtük, hogyan igazítjuk a saját testi adottságainkhoz. Szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó válaszol.

Súlyzós erőfejlesztés – életkoronként

Megjelent Czanik Balázs első könyve!

Szeretnél egészségesen étkezni és rendszeresen sportolni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Czanik Balázs első könyve, a B-fit - Minden, ami mozgás hasznos tanácsokkal, gyakorlatokkal segít elérni a céljaidat. Részletekért kattints ide!

Serdülőkor előtt nem ajánlott a súlyzós erőfejlesztés, mivel akkor még nem adott a hormonális háttér. A súlyok használata a hosszú, csöves csontok növekedését gátolja, ráadásul a gerinc függőleges terhelésének sérülékenysége miatt sem javaslom. Az erő fejlesztésére kamaszkor előtt tehát csupán saját izomellenállással végezhető gyakorlatok alkalmasak.

Ízületekre vigyázni!

A serdülés hormonális változással járó folyamat. A fiúknál az izomfejlődést segíti a tesztoszteron termelődésének beindulása. Lányoknál az ösztrogén csupán a zsírpárnák növekedését serkenti: ezáltal lesznek a lányok nőiesebbek, gömbölyűek.

Kisebb, közepes ellenállással végzett gyakorlatok végzése azonban megengedett. A maximális erőkifejtés ugyanakkor semmi esetre sem ajánlott, mivel az ízületek nem bírják a terhelést.

Tizenhat éves kor után a megfelelően előkészített izmok és ízületek képesek a súlyzós terhelés elviselésére és pozitív adaptálódást mutatnak.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Huffington Post UK

Oldalak

Egészség
Sztárok
Gyurta Dániel öccse, Gyurta Gergely is elismert sportoló, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó.
Sztárok
A hétfői RTL Reggeli egyik témája a mesterséges intelligencia volt, amiről a műsorvezetők Tóth Szabival beszélgettek.
Fashion&Beauty
Már javában elstartolt az esküvői szezon, éppen emiatt érdemes felkészülni ezekre az eseményekre.