Ha ettől a problémától szenvedsz, 54%-kal nagyobb a stroke kialakulásának kockázata: a fiatalok még nagyobb veszélyben vannak

Sokan nem is gondolnák, de az alvási zavarok jelentősen növelhetik a stroke kialakulásának esélyét, a fiatalabb inszomniások pedig még nagyobb veszélyben vannak.

Az alvás igazi gyógyír

Az alvás létfontosságú része életünknek, ugyanolyan meghatározó testi-lelki egészségünk szempontjából, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. A napunk hozzávetőlegesen 20-40%-át töltjük alvással, amely során számos fontos folyamat zajlik szervezetünkben: az alvás például enyhíti a mentális fáradtságunkat, javítja a memóriánkat, szabályozza az anyagcserénket, és kulcsszerepet játszik a szöveteink regenerációjában, a sejtjeink kapcsolódásának stabilitásban és az immunrendszerünk szabályozásában.

inszomnia alvászavar álmatlanság

Az álmatlanság akkor jelent komoly problémát, ha már akkor sem tudunk aludni, amikor lehetőségünk van rá, éjjel vagy kora reggel felébredünk és nem tudunk visszaaludni, s legalább három hónapon keresztül többször alszunk rosszul, mint jól. Az inszomniának – amely a hazai lakosság mintegy 9%-át érinti - számos káros hatása van, az alváshiány következtében többek között csökken a fizikai terhelhetőségünk, fáradtságot, szédülést tapasztalhatunk, gyakran lépnek fel különböző pszichiátriai tünetek, például szorongás, hangulatingadozás, depresszió, illetve károsodott kognitív képességek, koncentrációzavar, romló memória és tanulási képességek.

Lapozz a részletekért!

Fotó: 123rf

Oldalak