Stresszes vagy? Íme, 5 kiváló stresszűző és nyugtató hatású gyógynövény

A természetben számos olyan gyógynövényt találhatunk, amelyek rengeteg területen hasznosíthatóak a szervezetünk számára. A stressz kortól és nemtől független bármikor jelentkezhet, ami meghatározza a mindennapi tevékenységünket, és annak eredményét is. Íme, néhány növény, amely kiválóan oldja a feszültséget!

Orbáncfű

Megtalálható benne a xanon nevű hatóanyag, ami az idegrendszert stimulálja, így a depressziós tünetekre jótékonyan hat. Ezenkívül még a népi gyógyászatban égéséi sérülésekre és nehezen gyógyuló sebekre is használják.

Fogyasztása: A növény felső virágos hajtásáából készült tea formájában.

Citromfű

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A természetgyógyászatban az egyik legrégebb óta ismert gyógynövény. Nyugtató és stresszoldó hatású a növényben található illóolajoknak köszönhetően. A teát a leveléből készítik el, melynek fogyasztása nyugtató hatású.

Fogyasztása: A citromfű levelei frissen vagy szárítva használhatók elsősorban a belőle készült tea formájában.

Levendula

A központi idegrendszerre nyugtatóan hat a belőle készült tea fogyasztása során. A benne található olaj a központi idegrendszerre fejti ki hatását. Ha feszültek vagyunk, fogyasztásának segítségével az izomfájdalmak és izomgörcsök rövid időn belül enyhülni fognak.

Fogyasztása: Gyógyászati célból felhasználhatjuk a friss növényt, illetve annak töretét, kipréselt nedvét, tinktúráját, vagy a vízgőzdesztillációval kinyert illóolajat, illetve a szárított növényt áztatmány, forrázat, füst és porított formában.

Kamilla

Oldja a feszültséget, idegerősítő, nőknek különösen javasolt a kamillából készült tea fogyasztása menstruáció idején, ugyanis a menstruációs fájdalmakat is enyhíti, mert az izmokat ellazítja.

Fogyasztása: Tea és a belőle készült olaj formájában.

Galagonya

A stresszoldásban jelentőse szerepet tölt be, a kutatások kimutatták, hogy szíverősítő, és szívnyugtató hatású. A galagonyában lévő flavoinok - hiperozid és vitexin - javítják a szív oxigénellátását.

Fogyasztása: A növény virágos leveles ágvégét, hajtásvégét használják gyógyászati célra.

A stresszes életmód hosszútávon nem egészséges, különböző betegségek kialakulásához vezethet, az immunrendszert legyengítheti, és mentális problémákhoz is vezethet, ezért fontos, hogy a stresszt megfelelően kezeljük, vagy ha lehet, akkor próbáljuk elkerülni.

Oldalak