Sérv, epekő vagy vakbélgyulladás? Így derítheted ki, mi okozza a hasi fájdalmat

Gyakran fáj a hasad, de nem tudod, mire utalhat a kellemetlen érzés? A Filantropikum.com oldalán találtunk egy hasznos cikket, ami egy "térkép" segítségével végre tisztába teszi, az egyes területeken jelentkező fájdalom mögött milyen betegségek állhatnak.

Térkép a fájdalomhoz

Hogy könnyebben eligazodjunk az ismeretlen eredetű fájdalmak útvesztői között, íme a 9 részre osztott térkép, ami segít választ találni a miértekre:

Mire utalhat a fájdalom?

1-3.

Ha a fájdalom a felhasi résznél jelentkezik, akkor általában gyomorfekélyre, hasnyálmirigy gyulladásra gondoljunk, de gyanakodhatunk refluxra, patkóbél sérvre is. Ha közvetlenül a jobb bordarész alatt tapasztaljuk a kellemetlen érzést, mindenképpen az epekő irányában kell vizsgálódni.

4.

Ha a has középső részének jobb oldalán lokalizáljuk a kellemetlen érzés központját, akkor az epekő, illetve a lágyék- és porckorongsérv is a lehetséges okok között szerepelhet.

5.

Abban az esetben, amikor a has középső részén, a köldök környékén jelentkezik a fájdalom, felmerülhet a hasnyálmirigy-, illetve a kezdeti fázisban lévő vakbélgyulladás gyanúja; de a gyomorfekély és a köldöksérv is nagyobb valószínűséggel jelentkezik.

A fájdalmak további okaiért kattints a következő oldalra!

Fotó: filantropikum.com

Oldalak

  • 1
  • 2