Ezen a magyar egyetemen csak a beoltott hallgatók kezdhetik meg az őszi félévet

Az intézmény közleményben tájékoztatja a hallgatóit a fontos szabályról. Azt írják, az egyetem soron kívül vállalja a diákok vakcinációját.

Aki nincs beoltva, nem kezdheti meg az új félévet

Az iskolaszezon már szeptember elsején kezdetét vette, de hamarosan nyílnak a felsőoktatási intézményeik kapui is. Bizonyos képzéseken korlátozásmentes jelenléti oktatásban részesülnek a hallgatók, ám a szabályozás ettől egyes helyeken eltérhet. Ugyanakkor nemcsak emiatt lesz kissé problematikus az idei tanévkezdés a felsőoktatásban résztvevő diákoknak, hanem azért is, mert egyes egyetemeken meg sem lehet kezdeni a képzést a koronavírus elleni védőoltás felvétele nélkül - legalábbis a Semmelweis Egyetem az első olyan felsőoktatási intézmény hazánkban, mely mindezt az őszi szemeszter elkezdésének feltételeként szabta meg.

"Az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, amikor a hallgatók a gyógyszertárakban, a betegágyak vagy sérült emberek mellett tanulnak és vesznek részt az ellátásban. Nem megengedhető és az elsősök fogadalomtételével összeegyeztethetetlen, ha veszélyeztetik kiszolgáltatott embertársaikat azzal, hogy nem tesznek meg mindent saját és környezetük védelme érdekében. Amennyiben egy hallgató valamilyen megalapozott egészségügyi oknál fogva nem veheti fel az oltást (pl. első trimeszterben lévő kismamák), akkor az egyetem vállalja, hogy 5 naponta térítésmentesen antigéntesztet végez nála. Azok a hallgatók, akik valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül utasítják el az oltást, beiratkozhatnak a Semmelweis Egyetemre, de nem kezdhetik meg tanulmányaikat. Az egyetem saját hatáskörben, soron kívül vállalja és vállalta a hallgatók vakcinációját, így a hallgatói körében közel száz százalékos az átoltottság" - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Fotó: 123rf

Szeptember 6-án 240.000 gyerek számára kezdődött meg az iskola Bécsben. Az intézményekbe való belépés rendszeres teszteléshez, vagy maszkhordáshoz kötött. Aki egyikre sem hajlandó, nem járhat iskolába és az otthoni tanuláshoz sem kap segítséget. Az első három hétben az úgynevezett „biztonsági szakasz” van érvényben.

Leadfotó: 123rf

Oldalak