Egészség

Beismerte a magyar virológus: "Hiba volt Sinopharmmal oltani az időseket"

Rusvai Miklós egy közelmúltbéli interjúban arról is beszélt, továbbra is a kínai vakcinát tartja a legbiztonságosabb oltóanyagnak, ugyanakkor szerinte is tagadhatatatlan, hogy az idősebb páciensek esetében sokkal rosszabb az immunizáló hatása, mint a többi vakcinának.

"Közel százéves, jól bevált módszer"

Rusvai Miklós virológussal készített interjút a Blikk, melyben a szakember egyebek mellett arról beszélt: mára kétségtelenné vált, hogy hiba volt a kínai Sinopharm vakcinával oltani az idős pácienseket a koronavírus-járvány alatt. "Sosem az immunizáló hatását dicsértem a Sinopharm vakcinának, hanem legfeljebb a biztonságos voltát. Továbbra is fenntartom azt, hogy ez a legbiztonságosabb, és ez jár legritkábban kellemetlen mellékhatásokkal. Az a technológia, ahogyan készül, közel százéves, jól bevált módszer, de mindig hangsúlyoztam, hogy főleg idősekben rosszabb az immunizáló hatása, mint a többi vakcináé" - válaszolta Rusvai a lap kérdésére.

"Vakcinaínség volt tavaly március-áprilisban, nem tudtak volna időben elegendő más típusú vakcinát biztosítani. Mivel viszonylag hamar kiderült, hogy elsősorban az idősekben kevésbé immunogén hatású, azt igyekeztünk elérni, hogy minél hamarabb be lehessen adatni a Sinopharmmal oltottaknak a harmadik oltást. Ameddig pedig erre nem volt lehetőség, azt ajánlottuk, hogy a román határ túloldalán felállított oltópontokon adassanak be Pfizert maguknak, akik itthon Sinopharmot kaptak. Az uniós állampolgárok ugyanis jogosultak voltak ott vakcináztatni magukat. Én is sokaknak segítettem így, sőt tudtam a határátkelőhelyekhez legközelebb eső oltópontok címét, és azt is, hol, melyiken, mikor van szolgálatban olyan orvos vagy ápoló, aki tud magyarul" - ecsetelte a virológus.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk rögtön folytatódik!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Szinte hihetetlen, de Tina Turner már 83 éves, pedig a kinézete alapján évtizedeket is letagadhatna a korából.
Sztárok
Megyeri Csilla büszke arra, amit elért: önálló, független nőként tud létezni, még akkor is, ha közel egy évtizede párkapcsolatban él. Állítja: semmiben nem változna az élete, ha egyik pillanatról a...
Fashion&Beauty
A hajápolás nem a megfelelő sampon vagy balzsam kiválasztásánál kezdődik. Rengeteg olyan dolog van, amit meg kell tennünk, hogy a tincseink szépek és egészségesek maradjanak.