Nekik már sikerült - Ezek voltak a tavalyi év leginnovatívabb ötletei

A 2018 októberében kiírt Richter Anna Díj pályázata olyan innovációs ötletek kidolgozására buzdította az érdeklődőket, melyek az oktatás, egészségügy és gyógyszerészet területén egyedülálló módon járul hozzá a munkavégzés körülményeinek javításához, valamint a társadalom jóllétéhez. A díj zsűrije és a nagyközönség online szavazatai alapján kiválasztott öt legkreatívabb pályázatot a Richter Gedeon Nyrt. egyenként 4-4 millió forinttal támogatta, melyet a nyertes pályázó csapatok projektjeik megvalósítására fordítottak. (x)

Richter Anna Tanösvény és Mezítlábas Park -
zsűridíj, Pedagógus kategória

Lőrinciben egy többhektáros erdő közepén álló vadászkastély ad otthont a bányaművelőket, vendéglátósokat, óvodai dajkákat, masszőröket, rendvédelmi és közszolgálati dolgozókat képző Egri SZC Március 15. Szakgimnáziumnak és Szakközépiskolának. Az iskola profilja és a csodás környezet ihlette a mindenre elszánt kreatív pedagógus csapatot, hogy megpályázzák egy tanösvény és mezítlábas park létrehozását az erdőben. Az óvodás és iskolás csoportok fogadására alkalmas interaktív turisztikai látványosság mindenkit megmozgat az iskolában, igazi közösségkovácsoló erővel bír.

A műhelyekben a bányászok, festők készítették az útbaigazító táblákat, interaktív fajátékokat, a vendéglátósok koordinálják az érkező csoportok számára a bográcsozást, a leendő óvónők, dajkák pedig aktív szerepet vállalnak a kicsik körbevezetésében, foglalkoztatásában. A kreatív oktatási projekt az iskolai közösségi élmények megszerzésén túl a számukra elérhető növény- és állatvilágban gazdag kastélykert ajándékát megosztja minden érdeklődővel, népszerűsíti az iskolát, öregbíti a település hírnevét. Nem utolsó sorban a környezet- és állatvédelemre, a kirándulásra, mozgás örömére hívja fel a figyelmet.

Csapatvezető: Kocsis Tiborné
Csapattagok: Fábri Eufrozina, Oroián Erzsébet, Husanyicáné Érsek Enikő, Kovács Eszter

Terápiás szabadulószoba -
közönségdíj

Nehéz elképzelni, milyen lehet az, amikor gyerekünk fejébe befészkeli magát egy félelmetes gondolat, és szépen lassan átveszi az irányítást a család élete felett. A kényszerbeteg gyerekek életében ezek a cselekvéssorozatok egyre több időt vesznek igénybe, képtelenné téve őket és környezetüket átlagos hétköznapokat élni. Hatékony terápiával, az egész család bevonásával sikeresen csökkenthető a kényszergondolatokkal és cselekvéssel töltött idő. Az élményterápia, közösen megélt örömök, pozitív visszajelzések gyorsítják a gyógyulást.

Egy olyan személyre szabott terápiás „szabadulószoba” valósult meg a Richter Anna Díj támogatásával, ahol a különböző játékos, ügyességi, logikai feladatok megoldásával teljesítheti a család a küldetést, azaz találhatja meg a kijutás kulcsát. Ahol a támogató, pozitív hozzáállás és az élmény találkozik, ott könnyebbé válik koszos kézzel megfejteni egy kódot, bedugva hagyni a hajszárítót, és megtapasztalhatják a gyerekek, hogy nem történik semmi, ha nemet mondanak a kényszeres cselekvésre. A program emellett feltárja és segít megszűntetni a családban kialakult feszültséget, negatív kommunikációt. A pilot év után a szabadulószoba más pszichés betegségekkel küzdő gyerekeknek, csoportfoglalkozásoknak is teret ad, játékosan hatékonnyá téve gyógyulásukat.

Csapatvezető: Németh Laura
Csapattagok: Dr. Kollárovics Nóra, Ács Adrienn, Papp Bence, Kollár Kristóf

SzeddViddVédd -
zsűridíj, Gyógyszerész kategória

Szinte mindenki tart otthon gyógyszert, mégis kevesen tudnak arról, hogy a lejárt szavatosságú, nem beszedett készítmények családtagjainkra nézve nagy veszélyt jelenthet, ráadásul ezek nagy része helytelenül és környezetromboló módon a kommunális hulladékok között vagy a lefolyókban végzi. Janka és Niki még egyetemi éveik alatt gyógyszerészhallgatóként döntöttek úgy, hogy elköteleződnek a tudatos gyógyszerhasználat részét képező gyógyszer-hulladékkezelés mellett, projektjüket mára kibővült csapattal folytatják.

A Richter Anna Díj támogatásával piackutatást készítettek, egy országos „visszavivős napot” valósítottak meg, iskolai programokon keresztül, online és offline közösségek építésével, edukációs animációik széles körbe való eljuttatásával, gyógyszertárakkal együttműködve bővítették a tudatos gyógyszerhasználók körét. Kezdeményezésükhöz számos egészségügyben ismert véleményvezér személyiség is csatlakozott, hirdetve, hogy biztonságunk és környezetünk megóvása az egész társadalom érdeke.

Csapatvezető: dr. Kulcsár Nikolett
Csapattagok: dr. Kocsis Janka, Sellei Ábel

Oldalak

  • 1
  • 2