Repedések a paleolit étrend szentélyén: egyre több az ellenérv az extrém diétával szemben

Az utóbbi évek legellentmondásosabb és legdivatosabb diétája egyértelműen a paleolit étrend volt. Az utóbbi időben azonban nem várt ellentmondások és tapasztalatok láttak napvilágot vele kapcsolatban: cikkünkből kiderül, mik!

Extrém diéta

A paleo-hívek állítják, hogy nem is diétáról, hanem életmódváltásról kell beszélni az esetükben, ami nem néhány kiló leadása miatt van, hanem azért, hogy egészségesebben és tovább éljenek. A paleo étkezés alaptétele, hogy a szervezetünk máig nem tudott hozzászokni a megváltozott étrendhez, ez okozza az olyan népbetegségeket, mint a cukorbetegség és az agyvérzés. A megoldás az lenne, ha visszatérnénk az ősök által is hozzáférhető ételek fogyasztásához. A vadászat és a halászat már 2.5 millió éve is létezett, ezért a hús és halfogyasztás kitüntetett szerepet kap a paleolit diétában, emellett kerülni kell a gabonaféléket és a tejtermékeket.

Egészséges ősember

Az archeológusok szerint az ősemberek messze egészségesebbek voltak modern rokonaiknál, és sem szív-, sem érrendszeri betegségben nem szenvedtek. Ezt szokták a paleo-hívek legtöbbször előhozni az étrend melletti érvként. Azonban elgondolkoztató az is, hogy az átlagos ősember 20-30 éves kornál többet nem élt meg, így ezek a betegségek ki sem alakulhattak nála, egyszerűen azért, mert nem volt elég idős hozzá. Napjainkban sem a 20 évesek kapnak agyvérzést, így ezt az "egészségesebb ősember" képet el is vetheti a paleo-ellenző tábor.

Fotó: howtobeast.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!