Ezen múlik, hogy egy nő vonzónak talál-e egy férfit - A szerelemhormon rejtélyes működése

Valentin-nap közeledtével mi sem lehetne aktuálisabb téma, mint az oxitocin, vagyis a szerelemhormon működése. Az elmúlt évtizedben számos kutatást végeztek a testre és az elmére gyakorolt hatásáról, és bár még most sem ismerik teljesen a működését, egyre több mindent tudnak róla. Egy friss vizsgálat például nemrég derítette ki, hogyan lobbantja fel azt a bizonyos szikrát egy nő és egy férfi között. Olvass tovább!

Az oxitocinról

Az oxitocin az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében lévő, a hipotalamuszból érkező hormon. Szabályozza a simaizmok működését, de fontos szerepe van a szülés megindításában. Ez a fehérjetermészetű anyag sok gerinces élőlény agyalapi mirigyének a hátsó lebenyében megtalálható; emberek esetében a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe.

Az oxitocinnak többféle hatást is tulajdonítanak:

  • az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet
  • az anyai oxitocin felkészíti a magzati agyat a szülésre: a GABA neurotranszmitter megváltoztatja a magzati kortex sejtjeinek működését, és csökkenti a hypoxiás sérülés lehetőségét.
  • segíti az anyai kötődés kialakulását, a szülést és a szoptatást
  • fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet, a stresszt
  • segíti az elalvást

Szerelemhormon

Bár a szervezet számos folyamatában részt vesz az oxitocin, a legtöbben szerelemhormonként ismerik. Az agyban ugyanis a szerelembe esés során a dopaminon, adrenalinon és vazopresszinen kívül oxitocin is felszabadul - ezeknek köszönhetően veszti el a fejét egy szerelmes ember. Nem véletlen, hogy kutatások kimutatták: a szerelmes embereknek magasabb az oxitocinszintje, de arra is találtak bizonyítékot, hogy az intim együttlét során felszabaduló oxitocin hozzájárul ahhoz, hogy egy kapcsolat monogám legyen.

Érdekesség, hogy az oxitocin szintjéből következtetni lehet a párkapcsolat tartósságára is: minél magasabb a kezdeti szakaszban a párok tagjainak oxitocinszintje, annál valószínűbb, hogy 6 hónap múlva is együtt lesznek. A hormon ugyanis hűségesebbé tesz azáltal, hogy másokkal szemben távolságtartásra ösztönzi azokat, akiknek foglalt a szívük.

Mit derítettek ki a kutatók az oxitocinnal kapcsolatban? Kattints!

Fotó: glamour.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!