Egészség

Miért van szükség rájuk, és hogyan pótolhatók az Omega-3 zsírsavak?

A szervezet számára nélkülözhetetlen, így az egészségünkhöz alapvető Omega-3 zsírsavakról napjainkban sok szó esik, és leggyakrabban az Omega-6 zsírsavakkal együtt említik.

Az Omega-3 zsírsavakat korábban a szív- és érrendszer egészségét szolgáló egészséges zsírokként hirdették, mára azonban bebizonyosodott, hogy e téren kevésbé hatékonyak. Mégis említésre méltóak egyéb hatásik okán, így fogyasztásuk mindenki számára javasolt. Mihez van szükség rájuk? Hogyan és miből juthatunk hozzájuk? Mire figyeljünk fogyasztásuk esetén?

A szervezet számára szükséges tápanyagok

Az emberi szervezet összetett rendszer, amelyben fontos feladatot kapnak a makro- és mikrotápanyagok. Életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ezek mesterséges pótlására van szükségünk, ezt szolgálják többek között a BodySelect vitamin- és ásványi anyag tartalmú készítményei és egyéb táplálékkiegészítők. Ezeket akkor is alkalmazhatjuk, ha a változatos, kiegyensúlyozott étrendből nem tudunk biztosítani elegendőt a szervezetünk számára.

Ételeink tápanyagtartalmára minden esetben figyelni kell, azonban diéta, fokozott fizikai megterhelés, betegségek, állapotok esetében a tápanyagpótlás kiemelt jelentőséget kaphat. A makrotápanyagok, vagyis a zsírok, szénhidrátok és fehérjék látják el energiával a szervezetet, azok egymáshoz viszonyított beviteli aránya a táplálkozásunk kulcsa. A mikrotápanyagok összehangolják, illetve irányítják a szervezet működését, ezek vonatkozásában a napi beviteli érték adhat támpontot.

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

A zsírok szerepe

Ideális esetben a makrotápanyagok 30%-át teszik ki a zsírok, amelyek amellett, hogy energiával látják el a szervezetet, nélkülözhetetlenek egyes vitaminok (A-, D-, E- és K-vitaminok) felszívódásához, illetve az idegrendszer normál működéséhez is szükség van rájuk. A zsíroknak komoly szerepe van az étkezések során abban, hogy telítve érezzük magunkat, ezért is érezhetik a szigorú zsírszegény diétát folytatók folyton éhesnek magukat.

Azonban a túl sok zsír sem egészséges, illetve az sem mindegy, hogy milyen típusú zsírokat fogyasztunk. Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírokra, mint amilyenek az Omega zsírsavak, a szervezetnek szüksége van, ezekkel szemben a telített és transzsírsavakat kerülni kell. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya ideálisan 1:1-1:4 között van.

Az Omega-3 szerepe és forrásai

Az Omega-3 zsírsavak támogatják a szív és az erek egészségét, javítják a keringést és fokozhatják a szellemi képességeket. Három típus ismert, közülük az alfa-linolénsav (ALA) előállítására a szervezet nem képes, míg kis mennyiségben az EPA-t (eikozapentaénsav) és a DHA-t (dokozahexaénsav) az elfogyasztott ALA-ból képes megtermelni.

Törekedni kell a természetes Omega-3 források rendszeres bevitelére elsősorban a hidegvízi halak (hering, makréla, pisztráng, lazac) fogyasztásának növelésével, de a dió, a chia és a lenmag, az avokádó, a kelbimbó, valamint a hidegen sajtolt növényi olajok is jó források.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A Szűznek életre szóló döntést kell meghoznia. Hétvégi szerelmi horoszkóp.
Egészség
Sokan nem is tudják elképzelni az alvást kispárna nélkül, míg másokat csak idegesít.
Lifestyle
Vannak applikációk, amik túl sokat engednek meg maguknak, például még a beszélgetéseinkbe is belehallgathatnak.
Egészség
A máj az egyik legterheltebb szervünk, mégis gyakran csak akkor figyelünk rá, amikor már bajt jelez. Pedig létezik egy olcsó, hétköznapi növény, amely valódi védőpajzsot adhat neki.
Sztárok
Kálloy Molnár Péter hirtelen halála az egész országot megrázta. A családja természetesen végig vele volt az utolsó percekben is.
Christmas
Alaposan gondold át, hogyan szállítod haza fenyőfát, mert hatalmas káoszt okozhatsz magadnak, és másoknak is.