Az amerikai Environmental Working Group (EWG) minden évben közzéteszi a „Piszkos tizenkettő” (Dirty Dozen) és a „Tiszta tizenöt” (Clean Fifteen) listákat, amelyek a legszennyezettebb és legkevésbé szennyezett zöldségeket és gyümölcsöket rangsorolják. A 2025-ös jelentésben 47 különféle gyümölcs és zöldség 53 ezer 692 mintáját elemezték. A termékeket fogyasztás előtt megmosták vagy meghámozták – tehát a kimutatott növényvédő szerek nem csupán felületi szennyeződések. Az idei lista már nemcsak a vegyszerek számát, hanem azok toxicitását is figyelembe veszi.
Piszkos tizenkettő – a legszennyezettebbek: spenót, eper, kelkáposzta, szőlő, őszibarack, cseresznye, nektarin, körte, alma, szeder, áfonya, burgonya.
Tiszta tizenöt – a legbiztonságosabbak: avokádó, ananász, kukorica (friss és fagyasztott), papaya, hagyma, édesborsó (fagyasztott), spárga, káposzta, görögdinnye, karfiol, banán, mangó, sárgarépa, gomba, kiwi.
Fotó: Pinterest - illusztráció
Az amerikai Environmental Working Group (EWG) minden évben közzéteszi a „Piszkos tizenkettő” (Dirty Dozen) és a „Tiszta tizenöt” (Clean Fifteen) listákat, amelyek a legszennyezettebb és legkevésbé szennyezett zöldségeket és gyümölcsöket rangsorolják. A 2025-ös jelentésben 47 különféle gyümölcs és zöldség 53 ezer 692 mintáját elemezték. A termékeket fogyasztás előtt megmosták vagy meghámozták – tehát a kimutatott növényvédő szerek nem csupán felületi szennyeződések. Az idei lista már nemcsak a vegyszerek számát, hanem azok toxicitását is figyelembe veszi.
Piszkos tizenkettő – a legszennyezettebbek: spenót, eper, kelkáposzta, szőlő, őszibarack, cseresznye, nektarin, körte, alma, szeder, áfonya, burgonya.
Tiszta tizenöt – a legbiztonságosabbak: avokádó, ananász, kukorica (friss és fagyasztott), papaya, hagyma, édesborsó (fagyasztott), spárga, káposzta, görögdinnye, karfiol, banán, mangó, sárgarépa, gomba, kiwi.