Egészség

Tényleg daganatos megbetegedést okozhat a nőknél a koronavírus?

A vírus fokozhatja a nők méhnyálkahártyájának, az endometriumnak a daganatos elváltozásait - állítja Dr. Mangó Gabriella háziorvos-természetgyógyász.

Fokozott veszélynek lehetnek kitéve a nők

A koronavírus-járvány lassan három esztendővel ezelőtt, 2020 tavaszán tört rá Magyarországra, és jóllehet az utóbbi időben egyre kevesebbet hallunk a pandémiáról, tudjuk jól, hogy a betegség nem tűnt el teljesen a világunkból, s egyes szakértők szerint újra fel kell készülnünk a maszkviselésre.

A koronavírus ugyanakkor egész más problémákat is előidézhet a mindennapokban. Bizonyos kutatók szerint a Covid a nők esetében akár daganatos megbetegedést is okozhat. Dr. Mangó Gabriella háziorvos-természetgyógyász, aki a Femcafe idei Inspiráló Nők Díjátadóján A leginspirálóbb hétköznapi hős díjat nyerte el, a témával kapcsolatban fontos üzenetet tett közzé a Facebook felületén:

"A covid tartogat még nekünk meglepetéseket. Az egyik legújabb, nagyon fontos megállapítás, hogy a covid vírus fokozhatja a nők méhnyálkahártyájának, az endometriumnak a daganatos elváltozásait. Ez nagyon fontos figyelemfelkeltő hír" - írta a szakember, majd hozzátette: "Ha tutira covidos voltál, de ha csak sejted is, hogy az voltál és bármely életkorban is vagy - a menopausában már csak két évente javasolt normál esetben a nőgyógyászati szűrővizsgálat - mindenképpen minden nő menjen el a nőgyógyászhoz évente szűrésre a korától függetlenül, és ha lehet, kérjen kismedencei ultrahangot is! Ha a ciklusod rendszertelenné lett, vagy nagy darabos vérzésed van, keresd fel a nőgyógyászodat, aztán, ha minden ok, akkor menj évente! Ha bármilyen postcovidos, longcovidos tüneted van, a nőgyógyász inkább most pár évig fél évente lásson ultrahanggal is! A szűrővizsgálatoknak most még nagyobb a jelentősége, mint bármikor! Az időben elcsípett súlyos megbetegedés nagyobb túlélési esélyt biztosít!"

Arról, hogy jelenleg mik a koronavírus leggyakoribb tünetei, nemrég ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A szemünk nemcsak abban segít nekünk, hogy lássuk a körülöttünk lévő világot, de maga a szerv is sok mindenről árulkodhat, a szemvizsgálat gyakran felfedhet mögöttes egészségügyi problémákat.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!