Egészség

Alvászavar, kimerültség, ingerlékenység - 3 hétköznapi tünet is jelzi a rejtélyes idegrendszeri betegséget

Igazi mókuskerék, amiben a mai kor embere él. Dolgozik, gyereket nevel, szerelmi életet él, rokont látogat, szórakozik, túlórázik, és ha jut egyetlen perce önmagára, akkor már örül. Sokan nem bírják ezt a hajtást, kimerül az idegrendszerük, és akár neuraszténia is kialakulhat náluk. De mi is ez az idegrendszeri kórkép, ami egyre többször üti fel a fejét, felismerése mégis nagyon nehéz? Olvass tovább!

Mi az a neuraszténia?

Bár az 1980-as évekre a neuraszténia kifejezés elöregedett, a WHO által készített betegségkvalifikációs listán újra felbukkant, így mi is ezt fogjuk használni. A neuraszténia, vagyis az idegrendszer működésében beállt kimerülés tulajdonképpen erős fáradtságot takar. Jelentkezhet szellemi megerőltetés után, de megmutatkozhat testi gyengeség és kimerültség képében is, amit egy egészen apró megerőltetés is előidézhet. A páciens sem pihenéssel, sem lazítással nem tud kikeveredni ebből az állapotból.

A betegség diagnosztizálása sajnos nem könnyű; valódi neuraszténiában ugyanis csak a lakosság kb. egy százaléka szenved. A gyanú leginkább akkor merülhet fel, ha a fentebb már leírt állapot legalább 3 hónapja tart, de még ilyenkor is először ki kell zárni a következő kórok lappangásának lehetőségét: fertőzés, pajzsmirigy betegség, pszichikai problémák (pl. depresszió), vagy hosszú ideje fennálló megerőltetés. Ez azért fontos, mert a neuraszténia tünetei nagyrészt megegyeznek az olyan pszichoszomatikus kórképek jeleivel, mint a krónikus fáradtság, a poszttraumatikus terhelési zavar, vagy a depresszió.

A szakemberek szerint a neuraszténia kialakulását rossz kedélyállapot, hosszan tartó anyagi gondok, huzamos időn át tartó szellemi megerőltetés vagy kicsapongó életmód előzik meg. Összefoglalva, ha valaki olyan életet él, ami túlzottan igénybe veszi az idegrendszerét, az számíthat rá, hogy előbb vagy utóbb, de kimerül.

A fentebb már említett jeleken kívül a neuraszténia tünetei a következők:

  • akut vagy krónikus izomfájdalom
  • nyomottság
  • tenziós fejfájás
  • alvászavarok
  • lazításra való képtelenség
  • ingerlékenység
  • gyomor-, bél-és szívbántalmak

Milyen kezelési lehetőségek vannak? Lapozz!

Fotó: medscape.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
A walesi hercegnét lassan többen szeretik, mint a brit királyi család összes többi tagja együttvéve, ez a nem épp elhanyagolható körülmény pedig egyre több fejfájást okoz az uralkodói párnak. Most...
Fashion&Beauty
A fesztiválon nem csupán a nemzetközi filmvilág krémje, de a 36 éves magyar színésznő, Trokán Nóra is tiszteletét tette.
Sztárok
Rónai Egos Húzós c. podcastjének pénteki adásában Oroszlán Szonja volt a műsorvezető beszélgetőpartnere, aki most korábban nem hallott magánéleti részletekbe avatta be a nagyérdeműt.