Nem engedélyezett pszichiátriai szerek a gyerekeknek

Egy osztrák rádióadó a napokban figyelemfelkeltő interjút sugárzott a gyermekeknek adott pszichiátriai szerekről: az interjúban elhangzottak szerint sokszor úgy írnak fel ilyen szereket, hogy azok gyermekek számára nem is engedélyezettek – ezt egy nyilatkozó gyermekpszichiáter is megerősítette. A kérdést tovább bonyolítja, hogy valójában nincs bizonyíték arra, hogy a mentális zavarokat bármilyen pszichiátriai szer helyrehozná.

Az elmúlt héten az Ö3 osztrák rádió híreiben azzal foglalkozott, nem ritka, hogy pszichiáterek olyan tudattompító szereket írnak fel gyerekeknek, amelyek a betegtájékoztató szerint nem adhatók nekik. Az ilyen pszichiátriai szerekre nem véletlenül írják rá a figyelmeztetéseket, mert a mellékhatások a gyermekekre nézve sokkal súlyosabbak lehetnek.

A téma kapcsán megszólalt egy gyermekpszichiáter is, aki megerősítette a hírt és bevallotta, hogy valóban sok esetben alkalmaznak olyan tudatmódosító szereket gyermekeken, amelyek a betegtájékoztatók szerint nem írhatóak fel.

Manapság világszerte mintegy 20 millió gyermekkel szedetnek tudatmódosító pszichiátriai szereket olyan magatartási és viselkedési problémákra hivatkozva, amelyekről soha nem igazolták, hogy orvosi értelemben betegségek lennének – így a pszichiátriai szerekkel való kezelésnek sincs semmilyen orvosi alapja.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

Ezek a szerek valójában kémiailag közelebb állnak az utcai kábítószerekhez, mint a normál orvosi gyógyszerekhez. Ennek megfelelően sokuk hozzászokást, függőséget alakíthat ki, emellett számos igen negatív hatást okozhatnak (amelyekről a gyógyszerkönyvek be is számolnak).

Egyre több kutató és orvos ismeri fel, hogy a mentális zavarok a kiváltó okok kezelésével gyógyíthatóak igazán, pszichiátriai szerek használata nélkül. Érdemes például egy teljes orvosi vizsgálattal kezdeni, mert számos testi probléma is lehet a kiváltó oka egy mentális zavarnak: helytelen táplálkozás, allergia, egyéb testi elváltozások, amelyeket orvosi eszközökkel lehet kezelni.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány összeállított egy olyan kiadványt, amely a pszichiátriai kezelések gyógyszermentes alternatíváit mutatja be. A kiadvány innen ingyenesen letölthető.

Forrás: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

Oldalak

Szólj hozzá Te is!