Őrültnek tettette magát, hogy elmegyógyintézetbe zárják - Ezt látta odabent

A poklok poklát járta meg, de úgy gondolja, megérte.

Tíz nap az őrültek házában

1887-ben járunk: egy elszánt riporter, Nellie Bly őrültnek tettette magát, hogy beutalják New York egyik elmegyógyintézetébe, és a saját szemével lássa, milyen állapotok uralkodnak odabent - írja a mentalfloss.com. Az intézmény úgy működött, mint egy patkánycsapda: bejutni könnyű, kijutni lehetetlen volt. Utóbbi gondolatot egyébként maga Nellie írta riportsorozatában, aminek a "Ten Days In A Madhouse" (Tíz nap egy őrültek házában) címet adta. Bátorsága egyébként kifizetődött: cikksorozata amellett, hogy világhírűvé tette, elindított egy folyamatot, amelynek végén számos változást eszközöltek a városi elmegyógyintézetek berendezkedésében, szabályaiban, módszereiben.

Ő volt az első, aki bejutott

1880-as években szinte minden újságban arról lehetett olvasni, milyen elfogadhatatlan állapotok uralkodnak a mentális betegeket ellátó intézményekben, illetve milyen brutálisan bánnak a páciensekkel. Nellie ekkor 23 éves volt, és azért harcolt, hogy az egyelőre férfiközpontú médiavilágban nőként is komoly sikert érjen el - és ne csak a társasági rovatokban. A The World szerkesztője méltányolta hozzáállását, ő biztatta, hogy vágjon bele egy olyan kísérletbe, amiben bizonyíthatja, milyen jó oknyomozó riporter.

Nellie-nek ekkor jött az "őrült-ötlet". Elmaszkírozta magát, szakadt ruhákat vett fel, sőt még az arcjátékával is azt üzente, hogy nincs minden rendben vele. Bejelentkezett egy szállóba, és alig telt el 24 óra, az ott lakók már az életüket féltették az újságírónő tettetett, de nagyon igazinak tűnő dühkitörései miatt. Végül a rendőrség vitte be a Bellevue Kórház pszichiátriai osztályára, ahol - mivel nem tudta elmondani, hogyan került New Yorkba - őrültnek nyilvánították és a Blackwell-szigeten lévő elmegyógyintézetbe szállították. Többen írtak már róla, de ő volt az első, aki be is jutott.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: mentalfloss.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!