Ettől lehidalsz: ez történik valójában a testeddel, ha minden nap megiszol 1 pohár paradicsomlevet

Nem is sejted, milyen sokat tehetsz az egészséged megőrzéséért azzal, ha minden nap elfogyasztasz egyetlen pohár paradicsomlevet.
Megannyi áldásos tulajdonság
Bár botanikailag gyümölcsnek számít, a paradicsomot a gasztronómiában mégis zöldségként tartjuk számon, friss, üde íze, lédús állaga és enyhén savanykás aromája miatt pedig rendkívül sokféle ételt készíthetünk belőle. Nyersen tökéletes salátákba, szendvicsekbe, bruschettára vagy mártogatós mellé, míg főzve, sütve, grillezve vagy szárítva pedig szinte végtelen lehetőséget kínál – alapja lehet leveseknek (mint a klasszikus paradicsomleves), főzelékeknek, raguknak, tésztaszószoknak vagy akár pizzaszósznak is. Belőle készül a legtöbb mediterrán finomság alapja, gondoljunk csak az olasz bolognai mártásra, a spanyol gazpachóra vagy a török shakshukára – emellett konzerv formájában egész évben elérhető, így szezonon kívül is beilleszthető az étrendbe. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ital formájában is tökéletesen megállja a helyét, sőt: több táplálkozási szakértő is javasolja a rendszeres fogyasztását, ugyanis a paradicsomlé nem csupán egy frissítő, ízletes innivaló – valójában igazi vitaminbomba, amely számos jótékony tápanyagot, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. A 100%-os paradicsomlé különösen gazdag likopinban, egy erős antioxidánsban, amely számtalan egészségügyi előnnyel bír, mindezek mellett pedig A-, C-, B-vitaminokban és fontos ásványi anyagokban is bővelkedik, így egyetlen pohár elfogyasztásával máris jelentősen hozzájárulhatunk napi vitaminbevitelünkhöz. Ráadásul, egy 240 ml-es adag, vagyis körülbelül egy pohár 100%-os paradicsomlé például mindössze 41 kalóriát tartalmaz, miközben 74%-ban fedezi a napi C-vitamin szükségletet és 22%-ban az A-vitamint is biztosítja, méghozzá alfa- és béta-karotin formájában. Azonban mint sok más, elsőre Jolly Jokernek tűnő élelmiszernél, itt is érdemes odafigyelni néhány árnyoldalra: egyes bolti márkák hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak, amely csökkentheti az ital természetes egészségességét. Éppen ezért érdemes alaposan elolvasni a címkét, és olyan változatot választani, amely valóban 100%-os, hozzáadott anyagoktól mentes – vagy akár otthon, friss paradicsomból készíteni magunknak egy zamatos, házi paradicsomlevet. A lényeg tehát nem az, hogy lemondjunk róla, hanem az, hogy tudatosan válasszunk – hiszen a természetes, tápanyagban gazdag paradicsomlé valóban aranyat érhet a mindennapi étrendünkben. No, de pontosan hogyan járul hozzá a szervezetünk megtámogatásához, illetve milyen változásokat tapasztalhatunk, ha napi szinten elkezdjük fogyasztani? A részleteket a galériában találod!
Leadfotó: 123rf
Forrás: Healthline





























