Mese habbal vagy tényleg jó ötlet banánt enni edzés előtt?

A banán az egyik legnépszerűbb edzés előtti táplálékforrás. Sokoldalúan elkészíthető, ízletes, szénhidrátokban gazdag és könnyen emészthető. Ezenkívül rendkívül tápláló. Nem csoda, hogyha edzés előtt éhesek vagyunk és gyorsan bekapnánk valamit, ez az első gondolatunk. De valóban érdemes közvetlenül edzés előtt banánt enni?

Magas a szénhidráttartalma

A többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is jó szénhidrátforrás, körülbelül 27 gramm szénhidrátot tartalmaz 1 közepes banán.

A szénhidrátok glükózra (cukor) bomlik, vagy glükózzá alakul, amely a szervezet fő üzemanyagforrása.

A szénhidrátok fogyasztása növelheti a glikogénraktárakat, ami az izmokban és a májban tárolt glükóz, ami edzés során felhasználásra kerül.

Az edzés előtti szénhidrátfogyasztás különösen előnyös lehet a hosszabb időtartamú edzésekhez, például a kerékpározásnál vagy a kocogásnál, mivel ez késleltetheti azt, hogy a szervezetnek túl hamar kelljen felhasználnia a glikogénraktárait, és így a teljesítmény is javulhat.

Egy 11 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a szénhidrátok fogyasztása 15 perccel a futás előtt növelte az állóképességet és a kimerültségig eltelt időt közel 13% -kal. – írja a Healthline oldala

Mivel azonban viszonylag magas a szénhidráttartalma, a banán nem biztos, hogy ideális az edzés előtti fogyasztásra azok számára, akik alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén étrendet követnek.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

fotó: 123rf.com

Oldalak