Merkely Béla elárulta, mi történik, ha hazánkba is megérkezik az indiai vírusváltozat

A Semmelweis Egyetem rektora részletesen kifejtette, van-e okunk félni a koronavírus jelenleg legveszélyesebbnek tartott mutánsától.

Van okunk aggódni az indiai mutáns miatt?

Magyarországon az utóbbi időben ugyan lassult az oltási program korábban jóval dinamikusabb üteme, uniós összehasonlításban még így is remekül állunk az átoltottság terén. Kérdés, mire lesz ez elegendő a későbbiekben, és a harmadik járványhullám lecsengését követően lesz-e még olyan időszak, amikor ismét jelentősen növekszik a fertőzöttek száma. Egyes hazai kutatók egy esetleges negyedik hullámot sem tartanak kizártnak - sokan pedig egyenesen attól rettegnek, mi történik, ha az indiai vírusvariáns Magyarországra is megérkezik.

Ma reggel a Semmelweis Egyetem rektorával, Merkely Béla Széchenyi-díjas professzorral készített interjút az Origo. A szakembert a beszélgetés során egyebek mellett arról is faggatták, mi történne, ha az indiai mutáns hazánkba is elérne. "Az indiai mutáns vírus ellen minden Magyarországon alkalmazott oltások az eddigi adatok alapján jól védenek, ezért véleményem szerint ez nem okoz gondot nálunk. Hazánkban a brit mutáns terjedt el, ez az agresszívebb, virulensebb kórokozó némileg megakadályozza más vírusvariánsok terjedését is. Erről Karikó Katalinnal is beszélgettünk találkozásunk során. A brit mutáns okozta itthon a súlyos harmadik hullámot, és láttuk, hogy ez nem engedte elterjedni a dél-afrikai vírusvariánst sem" - válaszolta Merkely.

Fotó: 123rf

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2