Tényleg mérgező a zöld krumpli? Nézzük, hogy mennyire igaz nagyanyáink hiedelme
Biztosan te is sokszor hallottad már azt a mondatot, hogy "ne edd meg, ha zöld, mert mérgező". Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
A kutatók most elárulják a "nagy titkot"
A burgonya természetesen kétféle alkaloidot tartalmaz, az úgynevezett solanint és a konkonint. Ezen alkaloidok magasabb szintje keserű ízűvé teheti a krumplit és emésztési problémákat okozhatnak. Az extrém magas szint bizonyos esetekben még neurológiai problémákhoz, vagy akár halálhoz is vezethet, állítja Harold McGee élelmiszer-kutató. A 'stresszes' termesztési körülmények és a hosszan tartó fényhatás az alkaloidszint hirtelen emelkedését okozhatja. A sok fénynek köszönhetően megindul az úgynevezett klorofill képződés is, ami pedig a burgonya felső rétegénél, az az a héjánál, zöldes elszíneződést eredményezhet. Lapozz!