Egészség

Tényleg mérgező a zöld krumpli? Nézzük, hogy mennyire igaz nagyanyáink hiedelme

Biztosan te is sokszor hallottad már azt a mondatot, hogy "ne edd meg, ha zöld, mert mérgező". Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A kutatók most elárulják a "nagy titkot"

A burgonya természetesen kétféle alkaloidot tartalmaz, az úgynevezett solanint és a konkonint. Ezen alkaloidok magasabb szintje keserű ízűvé teheti a krumplit és emésztési problémákat okozhatnak. Az extrém magas szint bizonyos esetekben még neurológiai problémákhoz, vagy akár halálhoz is vezethet, állítja Harold McGee élelmiszer-kutató. A 'stresszes' termesztési körülmények és a hosszan tartó fényhatás az alkaloidszint hirtelen emelkedését okozhatja. A sok fénynek köszönhetően megindul az úgynevezett klorofill képződés is, ami pedig a burgonya felső rétegénél, az az a héjánál, zöldes elszíneződést eredményezhet. Lapozz!

krumpli burgonya

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
80 évvel ezelőtt született hazánk egyik legnépszerűbb és legtragikusabb sorsú előadóművésze, Szécsi Pál, akinek hatása mind a mai napig meghatározó a magyar könnyűzenében.
Sztárok
A walesi herceg felesége teljesen elzárkózott a nyilvánosság elől a hasi műtétjét követő időszakban. Azóta ugyan napvilágot látott róla néhány fotó, ám ezek eredetiségét rendre megkérdőjelezte a...
Utazás
Szinte teljesen biztosak vagyunk benne, hogy te magad is jártál már a szóban forgó szigeten.