A kukoricaszirupot (high-fructose corn syrup, HFCS) széles körben használják feldolgozott élelmiszerekben, például üdítőitalokban, péksüteményekben, édességekben és gyorsételekben. Az összetevő fő problémája, hogy rendkívül magas fruktóztartalommal rendelkezik, amelyet a szervezet másképpen metabolizál, mint a szőlőcukrot (glükózt). A fruktózt elsősorban a máj dolgozza fel, ám a vesék is jelentős szerepet kapnak a felesleg eltávolításában. A túlzott fruktózbevitel során olyan anyagcseretermékek keletkeznek, amelyek oxidatív stresszt váltanak ki a sejtekben, beleértve a vese sejtjeit is.
A kukoricaszirupot (high-fructose corn syrup, HFCS) széles körben használják feldolgozott élelmiszerekben, például üdítőitalokban, péksüteményekben, édességekben és gyorsételekben. Az összetevő fő problémája, hogy rendkívül magas fruktóztartalommal rendelkezik, amelyet a szervezet másképpen metabolizál, mint a szőlőcukrot (glükózt). A fruktózt elsősorban a máj dolgozza fel, ám a vesék is jelentős szerepet kapnak a felesleg eltávolításában. A túlzott fruktózbevitel során olyan anyagcseretermékek keletkeznek, amelyek oxidatív stresszt váltanak ki a sejtekben, beleértve a vese sejtjeit is.