Kukorica hólyagpanaszok és vesekő ellen
A kukorica, más néven tengeri, törökbúza vagy málé Amerikában őshonos, de ma már az egész világban elterjedt. A kukorica nem csak nagyon finom, de igen jó hatással van egészségünkre is.
A kukoricáról
A kukorica Amerikából Európába a gyarmatosítással került. A perjefélék családjába tartozik, lágyszárú, egy nyári növény. Háziasított növény, ember által elütetett magokból fejlődik ki az újabb növény. A növény csúcsán növekednek a porzós virágok, termős virágjai pedig a levél hónaljában, ahol később a kukoricacső is kifejlődik. Nem csak emberi fogyasztásra alkalmas, készítenek belőle takarmányt is.
Gyógyhatásai
Nagy mennyiségű A-, B1-, B2-, C-vitamint tartalmaz. Megtalálható benne nátrium, kálium, magnézium, vas, cink és kén is. Glutén mentessége miatt a liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Depresszió és idegesség ellen is nagyon jó. Segíti a vércukorszint megfelelő szinten tartását. A kukorica emellett gyógynövényként is funkcionál. A kukorica leveléből készült főzet a húgyhólyaggyulladásra, húgyúti panaszokra nagyon jó hatással van. Emellett megakadályozza a vesekő kialakulását is. A torzsavirág bibeszálai, más néven a kukoricabajusz beporzás előtt teának főzve vízhajtó hatású, azonban beporzás után már hashajtó hatású. A kukorica torzsából készített tea menstruációs vérzés csillapítására, esetleges orrvérzés ellen használatos.
Felhasználása
A kukoricát általában főve fogyasztjuk vagy magában, vagy esetleg húsokhoz zöldséges köretként, de készíthetünk belőle salátát is. Népszerű felhasználása kipattogtatva, nassolnivalóként.