Egészség

Talán nem is tudtunk róla, de a világ legszörnyűbb betegségeit szabadította ránk a koronavírus-járvány

Bár 2021-ben újra jelentős eredményeket hozott a világban az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelem, a világ még mindig nehézségekkel küzd ezeknek a gyilkos betegségeknek a legyőzésében - közölte hétfőn megjelent éves jelentésében az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária elleni küzdelem Globális Alapja nevű szervezet.

Még mindig túl sokan halnak meg AIDS, tuberkulózis és malária következtében

A köz- és magánadományokból egyaránt gazdálkodó alap vezetője, Peter Sands közölte: a három betegség által érintett és kezelt személyek száma 2020-ban csökkenőben volt, amely egy 20 éve tartó trendet fordított meg. A koronavírus-válság következtében azonban a számok 2021-ben újra növekedésnek indultak.

"A legtöbb ország komoly eredményeket ért el a küzdelemben a 2020-as pusztítása után, de korántsem tartunk ott ahol szeretnénk, mert még mindig túl sok ember hal meg e három betegség következtében" - mondta a Peter Sands a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A tuberkulózissal kezelt betegek száma például 19 százalékkal, 4,5 millió főre csökkent 2020-ban, 2021-ben azonban 12 százalékkal ismét nőtt, 5,3 millióra. Ez a szám alig kevesebb a koronavírus-hullámot megelőző 5,5 milliós számnál.

"Eközben a malária és az AIDS számai javultak a 2019-es adatokhoz képest, de a koronavírus-válság következtében messze vagyunk még attól, hogy le lehessen számolni ezekkel a betegségekkel 2030-ra" - tette hozzá az alap vezetője.

A háború sem kedvez a helyzetnek

Peter Sands arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrajnai háború következtében körvonalazódó élelmezési válság tovább ronthatja a helyzetet, mivel a az alultápláltság miatt legyengült emberek között több halálos áldozatot szednek ezek a betegségek, és náluk a kezelések hatása is gyengébb. Az alap ezért szeretett volna több partnert bevonni munkájába, hogy minden eddiginél több élelmezési támogatást nyújthasson a rászorulóknak.

Az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária elleni küzdelem Globális Alapja Peter Sands szerint az együttműködő országokkal együtt eddig mintegy 50 millió ember életét mentette meg 2002-es alapítása óta. A koronavírus elleni küzdelemre pedig 2020 márciusa óta 4,4 milliárd dollárt költöttek.

Munkája folytatásához a következő költségvetési ciklusra az alap mintegy 18 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni a kormányzatok, a civil társadalom, és a magánszektor bevonásával. A tervezett összeg több mint egyharmadát már összegyűjtötték, és tervben van egy adományozó konferencia megszervezése is.

(MTI)

Fotó: 123rf

Talán nem is gondolnánk, mennyire veszélyes és halálos is tud lenni az anorexia.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Gondoltad volna, hogy a tésztafőzés folyamatát simán felgyorsíthatod, és ehhez csupán egy apróságon kell változtatnod a bevett rutinodban? Nos, cikkünkben most elárulhatod, mi a szupergyors...
Fashion&Beauty
Lara Flynn Boyle fontos szerepet játszott a nyolcvanas évek kultsorozatában, a legendás Twin Peaksben, és a Men in Blackben is feltűnt, később azonban már inkább hátborzongató fizikai átalakulása, és...
Utazás
A korábban Amazon néven ismert hajó már első útján balszerencsésnek bizonyult, hiszen életét vesztette a kapitány. 1867-ben zátonyra futott, de új tulajdonosai megjavíttatták, és Mary Celeste néven...