Kölessel az egészségedért
Íme, egy gabona, ami nem csak finom, de hihetetlenül egészséges és szépságápolónak sem utolsó. Lássuk, mire is jó a köles.
A köles Észak-Kínából származik, az első adatok Kr.e. 7000-5000 évre vezetnek vissza. Ez azt jelenti, hogy a rizst több mint 10.000 évvel később nemesítették csak, mint a csodagabonát.
A köles a legkevesebb szénhidrátot tartalmazó gabonanövény. Telítetlen zsírsavakban gazdag és az ásványianyag-tartalma is jóval magasabb, mint a többi gabonáé. Magnézium, szilícium, kalcium, foszfor és vas is található benne. Egyes felmérések szerint 100 gramm köles fedezi az 1 napi szükséges vasbevitel 50 százalékát.
Az egészségért
A köles magas szilícium tartalmának köszönhetően fokozza a védekezőképességet, így mindenkinek ajánljuk, hiszen a rendszeres fogyasztók szervezete jóval ellenállóbb.
Az egyetlen gabona, mely lúgos kémhatású, így jóval könnyebben emészthető, mint például a rizs. Diétázóknak is előszeretettel ajánlják, mivel kevés mennyiség is teltségérzetet okoz, minden fontos ásványi anyagot tartalmaz és emellett csekély mértékben hizlal csak.
A köles segít beállítani a normális koleszterin-szintet, így akadályozva meg az érelmeszesedést, a vesekőképződést és a trombózis kialakulását. Tisztítja a lépet és a májbetegeknek is bátran ajánlják, hiszen regenerálja ezt a szervünket is.
Az örök fiatalság titka
A köles fényessé teszi a bőrt, erősebbé a körmöket és rendkívül jól hat a kötőszövetekre, így késleltetve az öregedést. Ennek oka, hogy a kollagén egyik fő összetevője a szilícium, amivel ez a csodanövény bőven rendelkezik. Vastartalmának köszönhetően megelőzi a hajhullást, de ha már adott ez a probléma, akkor is érdemes kölest fogyasztani.
Fogyasztása
A kölest mind édesen, mind sósan el lehet készíteni, így mindenki válogathat a maga ízlése szerint. Köretként is kitűnő, de süteményt és egytálételt is varázsolhatunk belőle. Minden formában rendkívül egészséges, ajánlott fűszer hozzá a bazsalikom, a gyömbér, a kakukkfű, a borsikafű és a koriander.