Mikrosütő - Káros vagy sem a használata?

A mikrohullámú sütő 1964-es születése Percy Spencer amerikai radarmérnök nevéhez kapcsolódik. Számtalan legenda kering azóta is a mikrosütő körül. Egyesek el sem tudják képzelni az életüket a készülék nélkül, mások egyenesen rákkeltőnek gondolják. Akkor most veszélyes vagy sem?

Érvek és ellenérvek
A rendkívül népszerű találmány sokmillió háztartásban megtalálható, sokan már el sem tudnánk képzelni a rohanó hétköznapokat nélküle. Fontos megemlíteni azonban, hogy számos kutatás próbálja kimutatni a mikrohullámú sütő káros hatásait. Az ellenzői szerint nem a sugárzással van a baj, hiszen a készülék ajtaja kellően le van árnyékolva.

A sütő rádióhullámok segítségével forgatja és rezgeti a melegítendő anyag molekuláit, aminek következtében súrlódási hő fejlődik, és ez melegíti fel az ételt. Egyesek azt feltételezik, hogy a mikróban roncsolódnak az ételek molekulái, vagyis az így készült étel rákkeltővé válhat. Elgondolkodtató, hogy Svájcban és Franciaországban már betiltották a mikrosütők reklámozását.

Az ellentábor viszont meg van győződve arról, hogy a vitamintartalom megőrzése szempontjából kíméletesebb eljárás a mikrohullámok használata, mint a hagyományos főzés. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyártás során a mikrosütőnek is szigorú minőségügyi követelményeknek kell megfelelnie.
Ezen tények ismeretében azért igyekezzünk csak a legszükségesebb esetben használni a mikrót. Lehet ugyan, hogy a hagyományos főzési eljárások több időt vesznek igénybe, de garantáltan egészségesebb lesz a végeredmény.

Mire figyeljünk, ha mégis használjuk?

• soha ne álljunk közvetlenül a működő mikró elé
• bébiételt ne melegítsünk a készülékben
• rendszeresen ellenőriztessük a sütő ajtajának a szigetelését
• melegítésre csak kifejezetten mikrohullámú sütőhöz ajánlott edényt használjunk
• zsiradékot tartalmazó ételeket inkább üveg- vagy porcelánedényben melegítsünk
• ne használjunk műanyag dobozt vagy fóliát a mikróban

Oldalak

Szólj hozzá Te is!