Ha a szülő nem nyugtatja meg a síró babát, a kicsi még órákig stresszes lehet - Hiába hagyta abba a pityergést

A szülők földöntúli boldogságot érezhetnek, ha sikerül elaltatni a régóta síró kisgyermeket. Ám nem szabad téves biztonságérzetbe ringatniuk magukat, hiszen a kicsi még órákkal a pityergés után is zaklatott maradhat. Cikkünkből megtudhatod, miért!

A sírás elhalkul, a stressz megmarad

Egy 2012-es kutatás kiderítette, hogy a kortizolnak nevezett stresszhormon szintje azután is magas marad – akár napokig is –, hogy a kicsik megtanulják kvázi önmagukat megvigasztalni. Egyszerűbben fogalmazva: a baba továbbra is stresszes lesz, csak éppen ennek egyik szülő sem látja a külső jeleit.

Sokak szerint a vizsgálat nyomán fellángolhat az a régi vita, ami a kontrollált sírás előnyeiről és hátrányairól szól. A kontrollált sírás módszerét egy amerikai gyermekgyógyász, Richard Ferber dolgozta ki, és a következetes lefekvési rutinhoz kapcsolódik. Lényege, hogy a gyermek megtanulja, hogyan aludjon el önállóan, és hogy ne sírjon fel éjszaka. A kontrollált sírást sokféleképpen lehet alkalmazni: az egyik legnépszerűbb változat szerint a szülőnek nem szabad a szobában maradnia, miután lefektette a gyereket, hanem ki kell vonulnia. Ha a pici felsír, akkor visszamehet, de nem szabad felvennie, megsimogatnia őt, csak tudatnia kell vele, hogy ott van. Ha minden éjszaka zokog, akkor minden éjszaka be kell mennie a szülőnek, de egyre távolabb kell ülnie a gyerek ágyától, végül pedig már kintről kell figyelnie a csemetét.

Gina Ford gyermekgondozási guru a szoros napirend híve, így ő azt mondja, a gyermeket nem szabad felvenni, ha alvásidőben sír. Egy gyermekgondozási szakértő, Sheila Kitzinger viszont azt állítja, az anyáknak úgy kell cselekedniük, ahogy az ösztöneik súgják – ha úgy érzik, a kicsinek jólesne a szeretet, a babusgatás, akkor nincs szükség tétovázásra.

Milyen érdekes eredményre jutottak még a kutatók? Kattints!

Fotó: heportlandhospital.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!