Titokzatos fertőzés terjed Indiában, a legtöbb áldozat a gyerekek közül kerül ki

Koronavírusra is tesztelték a pácienseket, de negatív eredmények születtek. A szakemberek szerint valószínűleg egy szúnyogok által terjesztett kór lehet a fertőzés oka, de ezt még nem sikerült kellő bizonyítékokkal alátámasztani.

Mi állhat a megrázó esetek hátterében?

Rejtélyes fertőzés ütötte fel a fejét Indiában. A BBC cikke szerint az ország északi régiójában, Uttar Prades állam bizonyos területein figyeltek fel a megfejthetetlen eredetű kórra, melyet főként láz, hányinger, kiütés, fejfájás és ízületi fájdalom kísér. Sajnos a fertőzés már számos esetben bizonyult halálos kimenetelűnek: eddig legalább ötven beteg veszítette életét a betegség következtében. Az áldozatok túlnyomó többségben gyermekek, de voltaképpen senkit sem kímél a fertőzés, hiszen több száz érintett szorul kórházi kezelésre. A kutatók először koronavírusra gyanakodtak, az összes pácienst tesztnek vetették alá, de sorozatosan negatív eredmények születtek, így hát a helyi egészségügyi szakértők tovább törik a fejüket, vajon mi okozhatja a különös megbetegedéseket.

A BBC imént idézett cikkében kiemeli, hogy nagy valószínűséggel a szúnyogok által terjesztett dengue-láz okozhatja a mostani eseteket. Erre egyelőre még nem találtak bizonyítékot, viszont az orvosok szerint beszédes, hogy a betegeket a vérlemezkék számának apadása miatt kellett kórházba szállítani, ez a tünet pedig a dengue-láz súlyosabb formájának velejárója.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

  • 1
  • 2