Egészség

Ha ezeket az aggasztó tüneteket észleled magadon, neked is hosszú Covid szindrómád van

Rögtön mutatjuk, melyek most a hosszú Covid szindróma legjellegzetesebb tünetei.

Különös fáradtság és fejfájás

A koronavírus-fertőzésen átesett páciensek jelentős része még a betegség legyőzése utáni hónapokban is különös fáradtságra és fejfájásra panaszkodik - olvasható az EurekAlert felületén közzétett sajtóközleményben. Az amerikai szakemberek véleménye szerint a tünetek akár négy hónappal a fertőzés után is jelentkezhetnek.

A hosszú Covid szindróma legtipikusabb, leggyakrabban előforduló tünetei a következők: izomfájdalmak, köhögés, szag- és ízvesztés, láz, hidegrázás és orrdugulás. "Eredményeink alátámasztják azt az egyre erősebb bizonyítékot, hogy a COVID-19 fertőzések után krónikus neuropszichiátriai tünetek jelentkeznek" - állapították meg a Georgiai Orvosi Főiskola kutatói a ScienceDirect folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Neurológiai tünetekről számoltak be

A kutatók egy kifejezetten erre a célra gyűjtött résztvevőcsoport tüneteit vetették elemzés alá - írja a 24.hu. Az első 200 résztvevő 80 százaléka számolt be neurológiai tünetekről, amelyek közül a fáradtság, a leggyakoribb tünet volt, 68,5 százalékuk tapasztalta, és a fejfájás közel 66,5 százalékot érintett. Valamivel több mint fele számolt be a szaglás (54,5 százalék) és az ízérzés (54 százalék) változásáról, és a résztvevők közel fele (47 százalék) hozta az enyhe kognitív károsodás kritériumait, 30 százalékuk pedig szókincset, 32 százalékuk munkamemóriát vesztett.

A résztvevők 21 százaléka zavartságról számolt be, míg a leggyakoribb orvosi probléma, amit jelentettek, a magas vérnyomás volt. Huszonöt százalékuk megfelelt a depresszió kritériumainak.

A koronavírus-fertőzöttek esetében a fáradékonyság azért tűnik fontos tényezőnek, mert a gyulladás szintje, a a szervezet fertőzésre adott reakciója egyesek esetében jelentékeny mértékben megemelkedett. A friss eredmények a korábbi kutatások konklúzióit igazolják.

Fotó: 123rf

Mikronézia lehet az utolsó, 100 ezernél több lakossal rendelkező ország a Földön, ahol felütötte a fejét a Covid-19.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség