Egészség

Úgy érzed, mintha hangyák mászkálnának a végtagjaidban? Komoly bajt is jelezhet, amiért érdemes felkeresni az orvosodat!

Biztos veled is megesett már: olyan érzésed volt, mintha a lábadon vagy a kezedben hangyák mászkáltak volna. Komoly betegségek jele is lehet, ezért sem szabad félvállról venni!

Legalább egyszer mindenkivel megesett már: hosszú idő után megváltoztatta a kezeinek, lábainak helyzetét, és apró tűszúrásokat érzett, vagy azt, mintha hangyák mászkálnak rajta. Még rosszabb lehet, amikor erre ébred valaki az éjszaka közepén. Az ember ilyenkor a legszívesebben meg sem mozdul, amíg nem múlik el az érzés vagy hevesen masszírozni kezdi az elzsibbadt testrészt. De mivel is küzdünk olyan elszántan ilyenkor? A Brightside kiderítette a választ!

A válasz: paresztézia

Az Országos Neurológiai Rendellenességek és Stroke Intézet szerint ezt a zsibbadást, a tűszúrásszerű érzést az úgynevezett paresztézia okozza. Ezt általában a kezedben, a karjaidban, a lábazdban érezheted, de előfordulhat a test más részein is.

Egy tanulmány, amely a végtagokban nyomás hatására keltett érzéseket vizsgálta, azt mutatta ki: ez a zsibbadás általában előzetes figyelmeztetés nélkül jelentkezik. Ennek az az oka, hogy az alany általában nem tudja, mikor kezdődik az érzés. Ráadásul nem mindig okoz fájdalmat, inkább csak kellemetlenséget. Világszerte emberek milliói vannak kitéve ilyen jellegű kellemetlenségeknek, különösen azok, akiknek a szakmájuk korlátozhatja fizikai mobilitásukat, például az irodai dolgozók esetén, ahol általában hosszú órákat töltenek ülve.

Milyen esetben jön elő a paresztézia?

A leggyakrabban alvás közben tapasztaljuk, vagy mikor huzamosabb ideig ugyanabban a testhelyzetben vagyunk, például keresztbe tett lábakkal ülünk, vagy egyik kezünket a fejünk alatt összefonva alszunk el.

A legtöbb esetben a paresztézia akkor fordul elő, ha tartós nyomást gyakorolunk egy idegre. Azonban nem árt, ha tudod, ez nem csak egy ártatlan, múló zsibbadás lehet, hanem egy meglévő sérülés vagy más, az idegrendszer károsodásával járó mögöttes állapot is előidézheti, például idegsérülés, porckorongsérv, daganat vagy valami más.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

Oldalak

Egészség