Hétköznapi növények, amelyek mérgezőek is lehetnek
Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek nagyon finomak és egészségesek, ám bizonyos részeik mégis mérgezőek. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük most össze.
Burgonya
Talán kevesen tudják, de ha a még éretlen burgonyát erős fény éri, akkor abban elkezd termelődni a szolanin nevű mérgező anyag, amely fejfájást, rosszullétet, hányingert, sőt akár hallucinációt is okozhat. Ez zöld színű foltokat eredményez a krumplin, amit feltétlenül ki kell vágnunk a gumóból. Fontos, hogy ha burgonyát termesztünk, akkor érés után szedjük ki a földből és sötét helyen, például pincében tároljuk.
Rebarbara
Míg a rebarbara süteményekhez, turmixokhoz használt kissé fanyar ízű szára tele van antioxidánsokkal és kalciummal, a gyökere és a levelei oxálsavat tartalmaznak, azt a toxint, amelyek már kis mennyiségben is hányingert és gyengeséget okoznak. Nagyobb adag pedig a vesét és a májat is károsíthatja.
A gyümölcsök magjai
Az olyan gyümölcsök magjai, mint az alma, a körte, a mangó, az őszi- és a kajszibarack, a nektarin vagy éppen a cseresznye, mérgező anyagaik révén veszélyesek lehetnek a szervezetünk számára (fejfájást, hányingert vagy vérnyomás-emelkedést okozhatnak). A szakértők azonban megnyugtatnak, ha nem állunk neki nagy mennyiségben fogyasztani ezeket, akkor nincs mitől tartanunk.