3. Cukorbetegség esetén étkezés előtt, vagy után 1-2 órával szabad csak gyümölcsöt enni
A mítosz abban gyökerezik, hogy a cukorbetegek gyakran emésztési problémákkal küzdenek, a gyümölcsök önmagukban történő fogyasztása pedig javítja az emésztést. Erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték, az egyetlen különbség, hogy a gyümölcsökben található szénhidrátok és cukrok valószínűleg gyorsabban jutnak be a véráramba, amit a cukorbetegek éppen el szeretnének kerülni. Éppen ezért érdemes a gyümölcsöket néhány más típusú, könnyű falattal párosítani. A magas rost-, fehérje-, vagy zsírtartalmú ételek segíthetnek lelassítani a folyamatot, mely során a gyümölcs a gyomorból a vékonybélbe kerül. Ennek előnye a cukorbetegek számára az lehet, hogy kisebb mennyiségű cukor szívódik fel egyszerre, ami általában kisebb vércukorszint emelkedéshez vezethet.
Fotó: Pinterest
3. Cukorbetegség esetén étkezés előtt, vagy után 1-2 órával szabad csak gyümölcsöt enni
A mítosz abban gyökerezik, hogy a cukorbetegek gyakran emésztési problémákkal küzdenek, a gyümölcsök önmagukban történő fogyasztása pedig javítja az emésztést. Erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték, az egyetlen különbség, hogy a gyümölcsökben található szénhidrátok és cukrok valószínűleg gyorsabban jutnak be a véráramba, amit a cukorbetegek éppen el szeretnének kerülni. Éppen ezért érdemes a gyümölcsöket néhány más típusú, könnyű falattal párosítani. A magas rost-, fehérje-, vagy zsírtartalmú ételek segíthetnek lelassítani a folyamatot, mely során a gyümölcs a gyomorból a vékonybélbe kerül. Ennek előnye a cukorbetegek számára az lehet, hogy kisebb mennyiségű cukor szívódik fel egyszerre, ami általában kisebb vércukorszint emelkedéshez vezethet.