Egészség

Melyik a legmodernebb fogpótlási módszer?

Az orvostudomány és azon belül is a fogorvoslás a 20. és 21. század az egyik legtöbbet fejlődő egészségügyi ágazata. A fogorvostudományon belül is az új, innovatív megközelítéseket a fogpótlási módszereknél használják a legtöbbet.

Fogpótlási módszerek

Fogpótlásra akkor kerül sor, ha a páciens foga vagy a fogának egy darabja fogmegtartó kezeléssel sajnos menthetetlen. Fogainkat az életünk során sokszor önhibákon kívül vesztjük el, a gondos odafigyelés ellenére a genetikai örökségünk, a korosodás vagy váratlan balesetek is közrejátszanak fogaink elvesztésébe. Amennyiben töméssel vagy gyökérkezeléssel már nem menthető meg a fog, az orvos valamilyen fogpótlást javasol a páciensnek annak érdekében, hogy a szomszédos fogak még menthetők legyenek és a páciens újra esztétikailag és funkcionalitásában tökéletes fogsorral rendelkezzen.

Modern, modernebb, legmodernebb

A modern eljárások, mint a fogkorona, a fogpótlás híddal, a kombinált fogpótlás közül kétségkívül az implantáció, vagyis a fogbeültetés a legmodernebb fogpótlási módszer. A kezelés nagy előnye azon kívül, hogy időtálló, az, hogy visszaadja a stabilitás érzését, olyan komfortérzetet teremt a páciens számára, amellyel újra magabiztosnak érezheti magát. Bátran ehet újra keményebb, vagy apró szemű gyümölcsöket, zöldségeket, nem fog gondot okozni a húsok vagy a különböző köretek elfogyasztása. A természetes hatás nem csak a jobb rágóképességben fog megmutatkozni, hanem az esztétikában is. Mivel a fogimplantátumot teljes egészében a fogínybe csavarozzák, nem képzelhető el az íny vonalában húzódó elszíneződés, amely a fogkoronák esetében néha tapasztalható.

A fogpótlás

A kezelés során mindvégig a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák. Már az első konzultáció idején készülhet panoráma röntgen vagy CT felvétel annak érdekében, hogy az orvos a meglévő csontszövetet, a lágyrészeket és a fogazatot fel tudja tökéletesen mérni. Alapvető feltétele az implantátum behelyezésének, hogy ép csontozatba tudják ágyazni a műgyökért, így szükség esetén csontpótlásra is sor kerülhet, miután eltávolították a szuvas fogat. A fogíny gyógyulása után, kb. 3-6 hónap múlva helyezi be az orvos a biokompatibilis, tiszta titániumból készült műgyökeret, amelyre később fel fogja építeni az új fogat vagy fogakat. A végleges koronát csak akkor helyezik fel, amikor a fogíny begyógyult. Ezután egy ideiglenes koronát kap a páciens, majd a végső korona pár napos elkészítése és felhelyezése után befejeződik a kezeléssorozat. A kezeléssorozat befejezésével kezdődik a páciens gondoskodó feladata, hiszen a beültetés után az implantátumot óvatosan, de alaposan kell tisztán tartani. Annak érdekében, hogy megakadályozd a kilökődést, azt javasoljuk, hogy mindig tartsd be az orvos tanácsait. Tartózkodj az alkoholfogyasztástól, valamint a dohányzástól, mivel azok akadályozhatják a felírt antibiotikumok és gyulladáscsökkentők hatását.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, a fogpótlás fajtáiról és az árakról az FR Dental weboldalán olvashatsz még bővebben.

Lead fotó: Pexels /Shiny Diamond/

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Hidratálni nem csak kánikula idején fontos. Egy gyors teszttel te is kiderítheted, hogy áll a szervezeted vízkészlete.
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).