Egészség

Félelmetes betegségek támadhatják meg a szervezetedet, ha nem mosol fogat kellő gyakorisággal

A kutatók szerint a különböző szájbetegségeket okozó baktériumok hatására más szerveinkben is aggasztó folyamatok indulhatnak el: összefüggést találtak a nem megfelelő szájhigiénia és a vastagbélrák, vagy épp különböző szív- és érrendszeri megbetegedések között. És ez még korántsem minden.

Laboratóriumi egereket vettek górcső alá

A massachusettsi Forsyth Intézet kutatói ugyanis kapcsolatot találtak különböző fogágybetegségek és az úgynevezett amiloid pakk kialakulása között. Ez utóbbi az Alzheimer-kór jellegzetes mutatójaként vált ismertté. A szakemberek rájöttek, hogy a fogágybetegségek módosíthatják a fehérvérsejtek csoportjába tartozó, ún. mikrogliasejteket, melyeknek az a szerepük, hogy védjék az agyat a krónikus hanyatláshoz, illetve sejthalálhoz kötődő amiloid plakktól. A kutatók azt vizsgálták, miként jutnak el az agyba a szájban található baktériumok. Laboratóriumi egereket vettek górcső alá, akiknél szándékosan ínybetegséget okoztak, majd figyelemmel kísérték a baktériumok mozgását. Amikor szájbaktériumok, áttörve a vér/agy gáton, a mikrogliasejtekig értek, azok jelentős mértékben stimulálódtak, sokat ettek, elhíztak, és többé nem tudták megemészteni a plakk-képződményeket.

"Tanulmányunk azt sugallja, hogy az ideggyulladás és a neurodegeneráció megelőzése érdekében kulcsfontosságú a fogágybetegségekkel összefüggő szájgyulladás kezelése. A száj a test része, és ha nem vigyázunk a szájüregi gyulladásokra, akkor nem tudjuk megakadályozni az olyan betegségek kialakulását, mint amilyen például az Alzheimer-kór" - fogalmaztak a szakértők a Journal of Neuroinflammation nevű folyóiratban.
Kattints a további képekért!

Egy londoni kutatás keretein belül azt vizsgálták, hogy hány éves korban érdemes gyermeket szülni, illetve milyen hatással van a korunk a gyerekünk intelligenciájára - meglepő eredmények születtek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Vasárnap a 89 éves, világhírű olasz divattervező, Giorgio Armani nem mindennapi showja zárta a milánói divathetet, aki egy mesebeli téli kertet álmodott meg a 2024-es őszi-téli kollekciójában.
Lifestyle
Milliók döbbennek meg a friss internetes bejegyzések és hírek kapcsán - azt mondják, fogalmuk sem volt erről. Az egyik márka telefonjai ugyanis egy titkos mikrofonnal vannak ellátva.
Lifestyle
Már egy kis adag is halálos lehet belőle, hiszen ötezerszer erősebb a heroinnál. Az elefántdrog már Európában van.