Ezek a tünetei annak, ha a gyerek tetves - Nem csak az élősködő jelenléte utalhat a bajra

Bevallom őszintén, általános iskola második-harmadik osztályában én is tetves voltam (sok más osztálytársammal egyetemben) és a szülők úgy fogták fel az egészet, mint valami tragédiát. Pedig ez bárkivel megtörténhet és semmi szégyellnivaló nincs benne. Megmutatjuk, mik a legfontosabb tünetei, és hogyan lehet kikezelni a bajt!

A fejtetvességről

A tetű egy élősködő rovar, amelynek 3 fajtája fordul elő embereken: fej-, ruha- és lapostetű. A fejtetvesség a leggyakoribb; könnyen terjed a fejek szoros érintkezése miatt vagy azoknak a tárgyakak a közvetítésével, amik érintkeztek a fejbőrrel. Az élősködők kerülik a fényt, ezért ritkán láthatók, és bár nem fertőznek, testi és lelki kellemetlenséget bőven okozhatnak. Járványszerűen gyermekközösségben léphet fel, főleg óvodáskorban és az általános iskola alsó tagozatában.

Honnan tudhatod, hogy a lurkó tetves?

Állandóan vakarózik

Az egyik legszembetűnőbb jel, ha a gyerek állandóan a fejét vakarja. Ennek az az oka a Házi Patika szerint, hogy a tetvek nyálmirigyének véralvadás-gátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okozhat. A legerősebben a nyak, a fülek, illetve a fejtető területén érződik.

Nehezen alszik

Mivel a tetvek éjszaka a legaktívabbak, a gyerekek az állandó vakarózási kényszertől sokkal rosszabbul alszanak, mint általában.

Nem csökken a fejbőrén a korpa mennyisége

A serkék, vagyis a tetűpeték kb. úgy néznek ki, mint a korpa, a szülők ezért gyakran össze is keverik a kettőt. Ha azonban valaki veszi a fáradságot és közelebbről megnézi a „korpákat”, akkor rájöhet az igazságra: a peték ugyanis sárga és fehér színűek, ovális alakúak, a hajszálak tövében, leggyakrabban a halánték- és tarkótájon találhatóak.

Fotó: huffingtonpost.com

Oldalak

  • 1
  • 2