Ezt edd edzés előtt - Garantáltan hatékonyabb leszel!

Mint mindenki tudja, a sportolóknak céljaik elérése érdekében meg kell tervezniük az edzéseiket és az étkezéseiket. Na de mi a helyzet azokkal, akik 30-60 percbe sűrítik a napi edzésüket? Te figyelsz arra, hogy mit eszel edzés előtt és edzés után? Szakértőnk, Fodor Imre fitneszedző elárulja, mire van szüksége a szervezetednek!

Ivás után jobban megy

Hidratált állapotban sokkal jobban megy az edzés. Már edzés előtt 1–2 órával igyál meg 0.5 liter vizet. Azt tudnod kell, hogy az edzés alatt felhasznált energiát nem az edzés előtt bevitt ételből fogod nyerni. Valójában szénhidrátból (glikogén) és zsírból, amit az izmaid, a májad és a zsírcellák tárolnak. Ez pont elég 1-2 óra intenzív edzéshez vagy 3-4 óra közepes intenzitású sportoláshoz.

Enni vagy nem enni?

Néhányan étkezés nélkül nem tudnak edzeni. Ők érzékenyebbek a vércukorszint változására, amely 12-20 perces edzés után akár le is eshet. A vércukorszínt csökkenés okozhat fáradtságot, enyhe szédülést, sőt, ájulást is. Különösen azok tapasztalhatják ezt, akiknek a vércukorszintje már edzés előtt is alacsony volt. Nekik mindenképpen érdemes bekapni néhány falatot edzés előtt. Ugyanez érvényes a cukorbetegekre és az alacsony vércukorszinttel rendelkezőkre. Ha nagyon megéhezel edzés közben (ami megzavarja az energiaszintedet és a figyelmedet) vagy éhség tör rád edzés után, edzés előtti étkezéssel kiküszöbölheted ezeket a problémákat.

A következő oldalon kiderül, mit és mennyit érdemes fogyasztani!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!