Egészség

Ez a világ legveszélyesebb itala? - Szalmonellát, tuberkolózist is okozhat

A pasztörizálatlan tejnek sok rajongója van, hiszen állítólag krémesebb, kevésbé zsíros, édesebb, ráadásul több egészségügyi problémára is megoldást nyújt, mint a pasztörizált változat. Szakértők szerint azonban az egyik legveszélyesebb italról van szó, hiszen remek táptalaja a listeria monocytogenes és az E.coli baktériumnak, valamint a szalmonellának és a tuberkolózis kórokozójának.

Szakértők szerint halált is okozhat

Rengeteg filmben láttuk már, hogy a vidéki gyerekek nagyot kortyolnak a frissen fejt tejből, és hatalmas, „tejbajuszos” mosoly ül ki az arcukra, miután lenyelték a finomságot. Nos, a szakértőknek biztosan nem tetszene egy ilyen jelenet, hiszen a DailyMail szerint számos olyan kórokozóra, méreganyagra hívják fel a figyelmet, amik a pasztörizálatlan tejben találhatóak, és amik akár halált is okozhatnak.

Kiderült, hogy gyakori a szalmonella, a campylobacter, a listeria és egy veszélyes típusú E.coli is abban a tejben, amit „nyersen”, mindenféle kezelés nélkül töltenek az üvegekbe. Ezek a baktériumok olyan ételfertőzést okozhatnak, amelynek eredménye a hasmenés, a hányás, a görcsölés, a láz, továbbá – súlyos esetben – a veseműködés teljes leállása.

A pasztörizálatlan tej veszélyeit sok országban komolyan veszik: Angliában, Wales-ben, Skóciában, Ausztráliában, és az USA államainak felében teljesen betiltották az árusítását.

Fotó: healthimpactnews.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Ma a DJ és producer világsztár, Kygo bejelentette 2024-es világkörüli turnéjának észak-amerikai és európai állomásait. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között...
Lifestyle
A bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rávenni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le.
Egészség
Bár sokan egyből kidobják a banán héját, miután megették a gyümölcsöt, rosszul teszik, ugyanis sokféleképpen felhasználhatjuk a banán külsejét - még a bőrünkkel is csodát tehet.