Energiaitalok - Pontosan milyen hatásuk lehet?

Egyre gyakrabban hallunk az energiaitalok káros hatásairól, pedig eredetileg, ahogy a neve is jelzi, energiát kellene kapnunk tőle. Akkor hogy is van ez?

Miért isszuk?
Ha fáradtnak érezzük magunkat, fel akarunk tőle rázódni. Ha reggel van, fel akarunk tőle ébredni. Ha buli van, pörögni akarunk tőle. A fiatalabbak körében az energiaitalok népszerűségének oka egy szóval magyarázható: „menő”. Sok gyerek társai unszolására próbálja ki őket, nem akar kilógni a sorból.

Következmények
Az energiaitalok magas koffeintartalmuk mellett hatalmas mennyiségű cukrot tartalmaznak. Fokozzák az adrenalin termelését, amitől erős szívdobogást érzünk, és a vérnyomásunk megemelkedik. Hosszú távon ez magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Másik fontos összetevőjük a taurin, ami bár növeli a szellemi teljesítő képességet, nagy mennyiségben fogyasztva igen súlyos következményekkel járhat. A taurin egy aminosav, és a vérben lévő víz és ásványi sók szintjét szabályozza. Ha azonban túl sokat fogyasztunk belőle, túlterhelheti a veséket.

Az energiaitalok növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, emellett az idegrendszer összeomlását is okozhatják. Napi 3 doboz energiaital fogyasztás már függőségnek számít! Álmatlanságot és idegességet idézhet elő, így a könnyen jött éberségből hosszan tartó alváshiány és szorongás lehet.

Alkohollal fogyasztva
Szórakozáskor alkohollal is párosítják, holott a dobozokon is fel van tüntetve, hogy a két ital együttes fogyasztása szigorúan tilos, ugyanis nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat. Gyakorlatilag a hosszú távú energiaital-fogyasztás következményei rövidtávon valósulhatnak meg az alkohol miatt. Érzékcsalódást, vese- és májkárosodást, illetve súlyos szívproblémákat is okozhat a kettő vegyítése.

Megoldás
Nem arról van szó, hogy egyáltalán ne fogyasszunk energiaitalokat. Csupán tartsuk szem előtt a mértékletesség elvét. Nem muszáj minden adandó alkalommal ilyesmit inni, igyekezzünk máshonnan feltöltődni. A hirtelen jött energialöket amúgy sem tart sokáig, szervezetünkre gyakorolt hatását azonban egy életen át magunkon hordozhatjuk.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!