Koleszterincsökkentő élelmiszerek

A magas koleszterinszint hazánkban már-már népbetegségnek számít. A magas vérzsírszint számos betegség mellékhatásaként is megemelkedhet, és veszélyes szövődményeket okozhat. Cikkünkből megtudhatod, hogy mit kell ahhoz enned, hogy kordában tartsd a koleszterinszintedet.

A vérzsírszintről dióhéjban
A koleszterin csökkentése nem egyszerű feladat, mivel a koleszterin nagy részét, közel 75 %-át a test sejtjei állítják elő. Így, csak a maradék 25%-kal kell okosan gazdálkodni. Koleszterinszint esetében a HDL és az LDL kódok kerülnek szóba, ennek a kétfajta koleszterinnek egyensúlyban kell lennie, és akkor a vérzsírszint egészségesnek minősül. Az a jó, ha az LDL szint alacsony, és a HDL szint pedig magas, ellenkező esetben az erek elmeszesednek, ami további betegségekhez vezethet.

A magyar étkezési szokások nem túl egészségesek, mert sok zsírdús ételt és szénhidrátot tartalmaz. Így akinek a vérzsírszintjével problémák vannak, annak le kell mondania bizonyos ételekről, és fel kell vennie a listára pár olyat, amivel egyensúlyban tudja tartani a koleszterinszintjét.

Az alábbi élelmiszereket nem csak azoknak ajánljuk akiknek koleszterinproblémáik vannak, hanem mindenkinek, aki szeretné megőrizni erei és szíve egészségét.

Koleszterinszintet csökkentő élelmiszerek

  • Áfonya – Az áfonyában található pterosztilbén képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul a benne lévő antioxidánsok pozitívan befolyásolják a vérzsírszintet.
  • Csokoládé - A magas kakaótartalmú étcsokoládé segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék és zab – A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása meggátolja, hogy az érfalak megvastagodjanak, ezáltal csökkentik a koleszterinproblémákat.
  • Lenmag és lenmagolaj – A lenmag és annak olaja karban tartja az érrendszert és csökkenti a koleszterinproblémákat.
  • Olajos magvak - Naponta egy kis marék olajos mag elrágcsálása csökkentheti az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a HDL koleszterin szintjét.
  • Szója – Önmagában nem csökkenti a koleszterinszintet, de mivel kíváló fehérjeforrás így alkalmas a hús helyettesítésére.
  • Olívabogyó, olívaolaj és avokádó - A bennük lévő telítetlen zsírsavak védenek a szív- és cukorbetegségek ellen, emellett pedig csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét.
  • Sóska, spenót, fodros kel – A legtöbb zöld leveles zöldség luteinben gazdag, amely csökkenti a vérzsírszintet. Mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is bír, amely segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását.
  • Tengeri alga – Hazánkban is kapható, omega-3 zsírsavakban gazdag algafajta, amely por formájában az ételekbe keverve fogyasztható, és hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

Oldalak

Sztárok
Gal Gadot nem sokat beszél a magánéletéről, így senkit sem lepett meg, mikor kiderült: nemrég a legnagyobb titokban hozta világra negyedik gyermekét. A DC sztárja most friss fotóval jelentkezett az...
Fashion&Beauty
Áprilisban debütál a Daalarna új kollekciója, amely olyan menyasszonyoknak készült, akik egy igazán egyedi és szemkápráztató ruhában szeretnék kimondani a boldogító igent.
Lifestyle
A Vízöntő élete rövidesen jóra fordul. Napi horoszkóp!