Egészség

Gyógyító erejű magvakkal az egészségért!

Az olajos magvaknak egyre több hívük van a tudatosan táplálkozó emberek között, ez nem csoda, hiszen a népi gyógyászatban is nagy szerepük van a magoknak. Ám hiába lehet sok pozitív dolgot hallani az olajos magvakról, többen elfordulnak tőle magas kalória- és zsírtartalmuk miatt. Valóban károsak?

Az olajos magvak fogyasztása természetesen nem káros, sőt rendkívül egészséges, ha a megfelelő mennyiséget fogyasztjuk belőlük. Átlagosan napi 4-5 dekagramm a megfelelő mennyiség.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Jó hatást érhetsz el, ha minden nap másféle magokat fogyasztasz, de ne aggódj ezt nem úgy kell elképzelni, hogy leülsz egy kis tányérka szezámmag elé és kanalazgatod, nyugodtan használd őket sütés-főzés során is. A húsos ételeknél teljesen új íz hatást érhetsz el, ha hozzá keversz némi magot a fogásokhoz, például a panírba egy kis szezámmagot, lenmagot vagy darált diót tehetsz. A salátáknak, müzliknek, turmixoknak szintén tökéletes kísérője lehet egy-két csipetnyi olajos mag.
Nassolnivalóként is tökéletesen helyt állnak, ilyenkor érdemes száraz serpenyőben kissé megpirítani a hozzávalókat, így különleges zamatot kapnak.

Az olajos magvak zsírtartalma elég magas, például a tökmag 45-55 százaléka zsír, de ezektől a zsíroktól nem kell tartani, mert főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. Ezek a zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, fokozzák a zsíranyagcserét, valamint segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A zsírok mellett rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak.

Íme, néhány gyógyhatású mag:

Tökmag:

  • - magas E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
  • - linolsavtartalma miatt hasznos a prosztata- és hólyagbetegségek megelőzésénél
  • - mérsékli a vérzsírszintet
  • - vértisztító hatása van

Szezámmag:

  • - csökkenti a vér és a máj koleszterinszintjét
  • - élelmirostjai gátolják a székrekedést
  • - magas kalciumtartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzőséhez
  • - E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
  • - magas foszforsav-, lecitin-, és E-vitamin tartalma van

Lenmag:

  • - a székrekedés és a gyulladásos bélbetegségek ellenszere
  • Fenyőmag:
  • - kálium és magnézium tartalma vérnyomáscsökkentőként hat
  • - fitoszterol tartalma segíti a koleszterin csökkenését
  • - E-vitamint tartalmaz

Napraforgómag:

  • - magas kalciumtartalma miatt segít megelőzni a csontritkulás kialakulását
  • - magas rosttartalma segíti az emésztést
  • - káliumban és magnéziumban gazdag, ami elengedhetetlen az idegrendszer egészséges működéséhez
  • - magas az E- és B1-vitamin tartalma

Oldalak

Egészség
Sztárok
A kincsvadász Fejes Tamás egy gyerekkori emléket idézett fel a TV2 műsorában.
Egészség
Sokan azért pucolják meg a gyümölcsöt vagy zöldséget, hogy elkerüljék a koszt, a vegyszermaradványokat, vagy mert egyszerűbbnek tűnik így a fogyasztás, ám nem is sejtik, hogy épp a hámozással dobják...
Lifestyle
A nyugdíjasok sok kedvezményt válthatnak be Magyarországon, de a többségük nem is tud róla.
Sztárok
A palota falai között mindig is történtek furcsa dolgok, de amikor Meghan Markle megérkezett, a feszültség szinte tapinthatóvá vált. Most Harry volt testőre mesélt arról, miért szorult ökölbe sokak...
Lifestyle
Az ajándékozás legnehezebb része mindig az, hogy eltaláljuk: minek örülne igazán a másik. Tavaly zoknit adtál? Kicsinek bizonyult. Vagy bögrét? Abból már tele a konyhaszekrény. Idén engedd el a...
Sztárok
A világklasszis portugál labdarúgó nemrégiben menyasszonyával, Georgina Rodríguezzel és két kislányával együtt indult felhőtlen hangulatú tengerparti nyaralásra.