Gyógyító erejű magvakkal az egészségért!

Az olajos magvaknak egyre több hívük van a tudatosan táplálkozó emberek között, ez nem csoda, hiszen a népi gyógyászatban is nagy szerepük van a magoknak. Ám hiába lehet sok pozitív dolgot hallani az olajos magvakról, többen elfordulnak tőle magas kalória- és zsírtartalmuk miatt. Valóban károsak?

Az olajos magvak fogyasztása természetesen nem káros, sőt rendkívül egészséges, ha a megfelelő mennyiséget fogyasztjuk belőlük. Átlagosan napi 4-5 dekagramm a megfelelő mennyiség.

Jó hatást érhetsz el, ha minden nap másféle magokat fogyasztasz, de ne aggódj ezt nem úgy kell elképzelni, hogy leülsz egy kis tányérka szezámmag elé és kanalazgatod, nyugodtan használd őket sütés-főzés során is. A húsos ételeknél teljesen új íz hatást érhetsz el, ha hozzá keversz némi magot a fogásokhoz, például a panírba egy kis szezámmagot, lenmagot vagy darált diót tehetsz. A salátáknak, müzliknek, turmixoknak szintén tökéletes kísérője lehet egy-két csipetnyi olajos mag.
Nassolnivalóként is tökéletesen helyt állnak, ilyenkor érdemes száraz serpenyőben kissé megpirítani a hozzávalókat, így különleges zamatot kapnak.

Az olajos magvak zsírtartalma elég magas, például a tökmag 45-55 százaléka zsír, de ezektől a zsíroktól nem kell tartani, mert főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. Ezek a zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, fokozzák a zsíranyagcserét, valamint segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A zsírok mellett rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak.

Íme, néhány gyógyhatású mag:

Tökmag:

  • - magas E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
  • - linolsavtartalma miatt hasznos a prosztata- és hólyagbetegségek megelőzésénél
  • - mérsékli a vérzsírszintet
  • - vértisztító hatása van

Szezámmag:

  • - csökkenti a vér és a máj koleszterinszintjét
  • - élelmirostjai gátolják a székrekedést
  • - magas kalciumtartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzőséhez
  • - E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
  • - magas foszforsav-, lecitin-, és E-vitamin tartalma van

Lenmag:

  • - a székrekedés és a gyulladásos bélbetegségek ellenszere
  • Fenyőmag:
  • - kálium és magnézium tartalma vérnyomáscsökkentőként hat
  • - fitoszterol tartalma segíti a koleszterin csökkenését
  • - E-vitamint tartalmaz

Napraforgómag:

  • - magas kalciumtartalma miatt segít megelőzni a csontritkulás kialakulását
  • - magas rosttartalma segíti az emésztést
  • - káliumban és magnéziumban gazdag, ami elengedhetetlen az idegrendszer egészséges működéséhez
  • - magas az E- és B1-vitamin tartalma

Oldalak

Sztárok
Zsurzs Kati, a népszerű magyar színésznő 1993-ban távozott a Thália Színházból: a teátrum vezetését ekkor vette át Törőcsik Mari és Schwajda György, s a két színházi nagyágyú úgy ítélte meg, hogy a...
Fashion&Beauty
A 21 esztendős sztárcsemete természetes báját és magabiztos stílusérzékét is édesanyjától örökölte.
Lifestyle
Hűséges társat keresel a mindennapokra? Ezekkel a négylábúakkal nem foghatsz mellé. Íme!